Opnieuw levenslang voor sleutelfiguren massamoord Srebrenica

Ljubisa Beara voor het Joegoslavië-tribunaal
Ljubisa Beara voor het Joegoslavië-tribunaal ANP / Michael Kooren

De twee sleutelverdachten van de massamoord op moslims in de Bosnische enclave in 1995 zijn ook in hoger beroep veroordeeld tot levenslang. Dat bepaalde de Kamer van Beroep van het Joegoslavië-tribunaal vandaag. De Bosnisch-Servische kolonels Ljubisa Beara en Vujadin Popovic werden al in 2010 schuldig bevonden aan genocide en moord.

Bij de massamoord kwamen meer dan zevenduizend islamitische mannen en jongens om het leven. De enclave werd verdedigd door Nederlandse blauwhelmen, maar werd in juli 1995 veroverd door Servische troepen.

Levenslang is de hoogste straf die het VN-hof op kan leggen. Tijdens de rechtszaak werden ook drie andere betrokkenen veroordeeld. Zij kregen celstraffen van 13, 18 en 35 jaar opgelegd.