Opera voor iedereen, voorlezen en fantastische kinderfilms

Singer-songwriter Stevie Ann werkt aan de opera voor iedereen Reimsreisje.
Singer-songwriter Stevie Ann werkt aan de opera voor iedereen Reimsreisje. Screenshot Youtube.com

Op opera-uitje naar Reims met Stevie Ann, bijna beroemd worden met rocksterren in de film, of toch zelf allerlei fantastische kinderfilms kijken? En als je het allemaal niet meer weet dit weekend, kun je altijd nog mensen voorlezen.

KIJKEN // Bijna beroemd

vrijdag 30 januari, 20.30-23u, RTL8

Het tijdvak: begin jaren zeventig. De locatie: een podium met daarop je favoriete band. Het personage: William Miller. En zo sta je ineens te kijken naar de soundcheck van Stillwater, de fictieve band die de 15-jarige Miller als rockjournalist in wording mag volgen. Regisseur Cameron Crowe verfilmde in 2000 zijn eigen ervaringen als jongste journalist ooit bij popblad Rolling Stone (hij was pas 16) en dat leverde een scenario op dat met een Oscar bekroond werd. NRC-filmrecensent Dana Linssen schreef een paar jaar terug over de film:

“Almost Famous is behalve een coming of age-film, ook een geromantiseerd tijdsbeeld, een venijnige analyse van de vercommercialisering van de popmuziek vanaf het einde van de jaren zestig, een film over fans en journalisten, eerste liefdes, het gevoel nergens bij te horen, ergens bij te willen horen en een film over moeders en zonen.”

Ok, allemaal! ‘Hold me closer, tiny dancer / count the headlights on the hiiiiighway’:

OPERA // Voor iedereen

vrijdag 30 t/m zondag 1 februari, Nationale Opera, Amsterdam, kaarten van €5-40 euro

De Nationale Opera heeft een nieuwe ‘opera voor iedereen’: Reimsreisje is een bewerking van Rossini’s komische opera Il viaggio a Reims, maar dan in het Nederlands gezongen. Schrijversduo Bindervoet en Henkes schreef nieuwe Nederlandse teksten, en componist Bob Zimmerman bewerkte Rossini’s muziek. Speciale aandacht is er voor het orkest, dat niet zoals normaal het geval is in de orkestbak speelt, maar op een andere plek. Het verhaal: gasten van een wellnesscentrum gaan op dagreis naar Reims voor een operavoorstelling. Na afloop krijgen ze een ijsje. Althans, dat was de bedoeling. Maar alles gaat mis, en de spanningen lopen hoog op. Singer-songwriter Stevie Ann schreef speciaal voor de opera dit nummer:

GAAN // Fantastisch Kinderfilm Festival

zaterdag 30 januari en zondag 1 februari, Filmhuis, Den Haag, losse kaartjes €6-8,50

Alle kinderen (van 2-10 jaar) verzamelen: dit weekend strijkt het rondreizende Fantastisch Kinderfilm Festival neer in het Haagse Filmhuis. Het thema dit jaar is bouwen, timmeren en klussen. En dat is precies wat je kunt doen: zo is er een werkplaats genaamd ‘Krak & Mik‘ waar je met een doek en een trappetje je eigen tentje kunt maken, of een stop-motion film in elkaar kunt timmeren. Kortom: leer van alles en nog wat over filmtechnieken. En je kunt natuurlijk talloze kinderfilms kijken (hier een overzicht), zoals Apekool, een ode aan Pippi Langkous. Ook leuk voor volwassenen die meegaan: er wordt een marathonvoorstelling van Buurman & Buurman uitgezonden.

FESTIVAL // Grauzone

vrijdag 30 en zaterdag 31 januari, Melkweg, Amsterdam, dagkaarten €32,50 weekendkaart €55

Na twee eerdere edities breidt het Grauzone Festival in de Amsterdamse Melkweg dit weekend voor de derde editie uit naar twee dagen. Denk aan Muziek Met Meer Decibellen: veel post-punk, new wave, goth en psych- en krautrock. Twee grote namen op het programma: de Britse postpunkers van The Fall, die eind jaren zeventig onder leiding van Mark E. Smith furore maakten; en krautrocklegende Michael Rother, die onder meer speelde bij Kraftwerk, komt exclusief naar Grauzone om werk van zijn band Neu! te spelen. Bekijk hier het blokkenschema voor vrijdag en zaterdag. Naast bands organiseert het festival ook een symposium, waar onder meer Viv Albertine (van The Slits) komt spreken, en wordt de documentaire Looking For Johnny over de New Yorkse gitaarheld Johnny Thunders (zanger van The New York Dolls) vertoond.

DOEN // Voorlezen op de Nationale Voorleesdagen

t/m morgen, overal waar je iemand kunt voorlezen

Je kunt nog tot en met morgen meedoen aan de Nationale Voorleesdagen. Die begonnen vorige week met een speciaal Voorleesontbijt op diverse scholen en in bibliotheken. Dit jaar staan de vaders centraal. Die schijnen namelijk minder voor te lezen dan moeders. Dus vaders, trek je kinderen bij je op schoot of op de bank, stop ze vanavond in en lees ze dan uit hun favoriete boek voor. Of kies een boek waarvan je vindt dat ze eruit voorgelezen moeten worden.

Maar wacht.

Waarom zouden we ons beperken tot het voorlezen van onze kinderen? Lees dus ook de zijkant van het pak cakemix dat je in de kast hebt staan voor, of entertain je studentenhuis met een voordracht van je laatste paper dat je voor dat ene college moest schrijven. Of lees alle teksten in je plaatselijke bushokje voor aan je mede-wachtenden. Omdat voorlezen, mensen. En weet je niet hoe je moet voorlezen? Hier een paar handige tips van Boer Jan (bekend van Boer Zoekt Vrouw):