Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Games

Ook Hoge Raad oordeelt dat Staatsloterij klanten misleidde

Een bord voor Oudejaarsloten bij een verkooppunt. De Staatsloterij heeft volgens de Hoge Raad klanten jarenlang misleid.
Een bord voor Oudejaarsloten bij een verkooppunt. De Staatsloterij heeft volgens de Hoge Raad klanten jarenlang misleid. Foto ANP / Remko de Waal

De Staatsloterij heeft zich acht jaar lang schuldig gemaakt aan het misleiden van deelnemers. De loterij keerde tussen 2000 en 2008 ook grote prijzen uit op loten die niet waren verkocht. De Staatsloterij was daarmee niet eerlijk over de winkansen en het aantal gewonnen prijzen, zo oordeelde de Hoge Raad vandaag.

De hoogste rechter gaat in zijn uitspraak mee met een eerder arrest van het gerechtshof in Den Haag. Dat oordeelde in mei 2013 al dat de loterij zijn klanten misleidde over winkansen. De zaak tegen de Staatsloterij is aangespannen door een stichting, Loterijverlies, waarbij meer dan 100.000 mensen zich hebben aangesloten.

Goede positie voor miljoenenclaim

De Staatsloterij maakte in de periode tot aan 2008 in reclames melding van prijzen tot honderdduizend euro. Daarbij werd niet aangegeven dat die prijzen ook op niet-verkochte loten konden vallen – in welk geval ze niet werden uitgekeerd. De loterij keerde daardoor minder geld en prijzen uit dan zij in de reclames had toegezegd.

Door de uitspraak van de Hoge Raad heeft de Stichting Loterijverlies nu naar eigen zeggen een goed uitgangspunt om geld terug te eisen voor de gedupeerden die zij vertegenwoordigt. Volgens de organisatie gaat het om “tientallen miljoenen euro’s”, zo meldt persbureau ANP.