OM: comments op Facebookpagina ‘Steun de PVV’ strafbaar

Een verkiezingsposter van Geert Wilders wordt opgerold na de presentatie van het nieuwe verkiezingsprogramma van de PVV.
Een verkiezingsposter van Geert Wilders wordt opgerold na de presentatie van het nieuwe verkiezingsprogramma van de PVV. Foto ANP / Robin Utrecht

Het OM gaat een strafrechtelijk onderzoek instellen naar twaalf uitlatingen op de Facebookpagina ‘Steun de PVV’. Dat maakte het OM vandaag bekend.

De politie doet momenteel onderzoek om de identiteit van de personen te achterhalen die hebben gereageerd op een artikel uit De Telegraaf met de kop ‘Weer een brandbom gegooid naar Zweedse moskee’.

Naar aanleiding van enkele comments deden de vereniging Raad van Marokkaanse moskeeën Nederland en het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland/ Moskee Al Kabir aangifte tegen de Facebookpagina van bedreiging, belediging van een groep mensen en aanzetten tot discriminatie en haat.

Volgens de aangiften zou op de Facebookpagina een oproep worden gedaan om Nederlandse moskeeën in brand te steken. Een dergelijke oproep heeft het OM niet aangetroffen. Twaalf comments worden door strafrechtspecialisten van het OM Amsterdam strafbaar geacht.

Opruien en aanzetten tot geweld

Sommige uitlatingen gaan over het opruien dan wel aanzetten tot gewelddadig optreden tegen zowel moslims en moskeegangers als tegen moskeeën. Deze uitlatingen, die zowel gericht zijn op geweld tegen mensen als op geweld tegen goederen, zijn naar het oordeel van het OM strafbaar omdat ze of opruiend zijn of aanzetten tot discriminatie of gewelddadig optreden. Van aanzetten tot haat, waarvan eveneens aangifte is gedaan, is naar de mening van het OM geen sprake.

De beheerder van de pagina nam het artikel uit De Telegraaf over en verwijderde de reacties op “zeer korte termijn”. Daarom acht het OM hem niet strafbaar.