NOS-indringer zegt dat hij alleen handelde

De NOS kon gisteravond ruim een uur niet uitzenden door een indringer op de redactie. De belangrijkste feiten.

De 19-jarige verdachte uit Pijnacker, die gisteravond zendtijd eiste van de NOS en daarbij de portier gijzelde, handelde alleen. Dat heeft hij tijdens een verhoor door de politie gezegd. Hij heeft vanochtend een bekentenis afgelegd. Gisteren suggereerde hij in een brief dat hij namens een hackersorganisatie handelde, dat op acht plaatsen explosieven geplaatst waren en er ook sprake zou zijn van een cyberaanval. Dat was allemaal niet het geval, zo heeft hij verklaard. Wat de man tot zijn daden heeft gebracht, wordt onderzocht.

Enkele minuten voordat het Achtuurjournaal zou beginnen, drong de 19-jarige Tarik Z. het NOS-gebouw in Hilversum binnen. Gewapend met – naar later bleek – een neppistool met geluiddemper bedreigde hij de portier. Hij dwong deze bewaker om hem naar de redactieburelen te brengen. Ze belandden in een regiekamer op de derde verdieping, waar Z. enkele NOS-medewerkers een dreigbrief overhandigde en zendtijd eiste.

Zij leidden de indringer naar Studio 10, die op dat moment van de dag altijd leegstaat. Daar werd besloten niet verder uit te zenden: het beeld ging ruim een uur op stoorstand. Binnen een kwartier overmeesterden zes agenten de indringer. Het NOS-pand bleef tot ruim na tien uur gesloten voor onderzoek. Even na negen uur kon de NOS weer uitzenden vanuit Den Haag.

De veiligheidsmaatregelen op het Mediapark zijn vandaag verscherpt. Bij de ingang werden alle auto’s gecontroleerd en moesten mensen aantonen wie ze zijn.