Nog geen maand begonnen, en er is alweer conflict over de reorganisatie

Amper een maand is de grote reorganisatie van de gemeente bezig of de rechter wordt al ingeschakeld. De reden is een conflict over medezeggenschap.

Afgelopen september had Arjan van Gils, de man die als gemeentesecretaris na Rotterdam ook Amsterdam grootscheeps moest gaan reorganiseren, nog „alle vertrouwen” in een „vruchtbare samenwerking” met de Centrale Ondernemingsraad (COR). Die gaf toen een positief advies waardoor het hervormen 1 januari van start kon. We zijn nog geen maand bezig of de twee liggen (weer) in de clinch. Waar het eerder bij de dreiging van een rechtszaak bleef, komt er nu wel echt een. Die kan volgens de COR de reorganisatie vertragen.

De twee zijn het niet eens over de wijze waarop het medezeggenschap in de nieuwe gemeentelijke structuur vormgegeven moet worden. Van Gils wil één centrale OR van 25 personen. Veel te weinig, vindt de COR, 25 mensen voor 13.000 fte’s bij de gemeente. Bovendien mag Van Gils hierover volgens de COR helemaal niet alleen beslissen. De COR wil dat er op meerdere niveaus van de nieuwe gemeentelijke structuur medezeggenschap komt.

Op 1 januari begon de gemeente met de opschoning van het ambtenarenapparaat: efficiënter werken moet miljoenen besparen. Zo gaan de 26 gemeentelijke diensten op in vier zogenoemde clusters, waardoor ambtenaren flexibeler ingezet kunnen worden. Verder moet de organisatie in 2016 gekrompen zijn naar 12.000 fte’s.

De aanloop naar de reorganisatie verliep al uiterst moeizaam. Zo werd die vorig jaar al uitgesteld omdat er nog te veel onduidelijk was. Daarnaast verscheen een bijzonder kritisch rapport in De Telegraaf. De COR uitte daarnaast al eerder zijn onvrede over Van Gils, omdat het naar eigen zeggen niet betrokken werd bij de plannen. Volgens vicevoorzitter Mario Soriano is dat nu weer zo: „We hebben een jaar geleden al ons advies over de medezeggenschap gedeeld. Daar werd eigenlijk niet op ingegaan. Toen opeens kwam Van Gils met zijn plan.”

Toen de COR in september een positief advies gaf, was volgens Soriano bekend dat de COR en Van Gils anders dachten over het medezeggenschap. Er werd echter besloten na dat advies door te praten. Daar is geen oplossing uit gekomen, vandaar dat de rechter erover moet gaan oordelen.

Een woordvoerder van Van Gils wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Hij is wel op de hoogte van het bericht over een zaak en erkent dat er sprake is van een „verschil van inzicht”.

PvdA en GroenLinks hebben wethouder Pieter Litjens (VVD, Organisatie) om opheldering gevraagd.