Net gemist, 31/1

LEZEN
Wat Love jihad in India and one man’s quest to prevent it
Tijd 25 minuten

Een nieuwe zorg in Hindoestaans India: bendes van moslims die meisjes verleiden en ze overhalen zich aan te sluiten bij de jihad. Eén man (op een motor) heeft er zijn missie van gemaakt hen te stoppen. Mooi verhaal van The Guardian.

KIJKEN
Wat Hemelbestormers
Tijd 90 minuten

Documentairemaker Geertjan Lassche volgde voor Hemelbestormers een Nederlands expeditieteam dat de Cho Oyu wil beklimmen. Een achtduizend meter hoge berg, niet ver van de Mount Everest. En natuurlijk: niet alleen de klim blijkt zwaar. Lassche brengt indrukwekkend de dynamiek binnen de groep klimmers in beeld.

LEZEN
Wat Tweehonderd jaar studiefinanciering
Tijd 20 minuten

Dit jaar bestaat de studiefinanciering in Nederland tweehonderd jaar. De invoering van het leenstelsel is het zoveelste omslagpunt in een lange traditie. Over studiefinanciering wordt áltijd anders gedacht. Studentenblad Folia zette de geschiedenis van een typisch Nederlands fenomeen op een rijtje.

LEZEN
Wat Food Is a Death Sentence to These Kids
Tijd 25 minuten
Hoeveel en hoe vaak mensen met het syndroom van Prader-Willi ook eten, ze raken niet vol. Nooit. Bovendien hebben ze ook nog eens een zeer trage stofwisseling, waardoor ze in rap tempo heel zwaar worden. Hoe leef je als je altijd honger hebt? En hoe overleef je?