Economie

‘Nederland en Europa houden nog decennialang last van terreurdreiging’

Foto ANP

Hans de Boer, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, gaat ervan uit dat Nederland en Europa nog decennialang last hebben van angst en onzekerheid door terreurdreiging, met ook economische gevolgen. In een vraaggesprek in NRC Handelsblad van vandaag noemt hij de “influx van andere mensen en culturen” een “soort van volksverhuizing”. En hij zegt: “We moeten een manier vinden om dat te incorporeren in de samenleving en de economie, om de voedingsbodem voor radicalisering kleiner te maken.”

De Boer voorspelt een zoektocht langs glibberige paden en diepe afgronden.

“Het kan zo ver gaan dat mensen zeggen: wij zijn wij en de rest komt er niet bij. Voor Nederland is dat economisch gezien de dood in de pot.”

Volgens De Boer, die VNO-NCW leidt sinds vorig jaar zomer, is er een level playing field in de terreurdreiging: alle landen in Europa hebben er last van. Nederland is in zijn ogen wel extra kwetsbaar omdat het een doorvoerland is en er veel bedrijven zijn met vestigingen in het buitenland. Die bedrijven zitten volgens hem “niet te wachten op Fitna-achtige dingen” die hun werknemers in het buitenland in gevaar kunnen brengen.

Hij vindt het “niet wijs” van PVV-leider Geert Wilders om steeds de islam aan te vallen. “Dat kost banen en dat zal ik tegen hem zeggen. We hebben binnenkort een afspraak: we gaan koffie drinken.”

Tegelijk denkt De Boer dat Nederland Wilders kan gebruiken als bewijs van een ‘open samenleving’:

“Hier kan hij zijn verhaaltje doen. Hij hoort erbij.”