NAVO heeft plannen voor trainingscentrum in Georgië

De NAVO is van plan een trainingscentrum te openen in de voormalige Sovjetrepubliek Georgië. De kwestie ligt gevoelig in Rusland dat bezorgd is over de uitbreidende invloed van de NAVO in voormalige sovjetlanden.

Tanks van het Georgische leger tijdens een militaire oefening vandaag. Plaatsvervangend NAVO-chef Alexander Vershbow was op bezoek in het land en zei te hopen dat een trainingscentrum van de NAVO in het land voor het einde van het jaar gerealiseerd kan worden.
Tanks van het Georgische leger tijdens een militaire oefening vandaag. Plaatsvervangend NAVO-chef Alexander Vershbow was op bezoek in het land en zei te hopen dat een trainingscentrum van de NAVO in het land voor het einde van het jaar gerealiseerd kan worden. Foto EPA/Zurab Kurtsikidze

De NAVO is van plan een trainingscentrum te openen in de voormalige Sovjetrepubliek Georgië. Dat heeft plaatsvervangend NAVO-chef Alexander Vershbow gezegd tijdens zijn bezoek aan het land. De kwestie ligt gevoelig in Rusland dat bezorgd is over de uitbreidende invloed van de NAVO in voormalige Sovjetlanden.

Voor Georgië is de bekendmaking van de plannen - die eind 2015 gerealiseerd moeten zijn - een volgende stap richting een volwaardig lidmaatschap van de NAVO, iets wat het land begeert. In 2008 riep Georgië de hulp in van de NAVO - en ook van de Europese Unie - toen het een kortstondige oorlog uitvocht met Rusland over de gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië. De twee regio’s weigeren zich te schikken naar het gezag in de hoofdstad Tbilisi. Rusland schoot te hulp omdat het de inwoners van beide regio’s als eigen onderdanen rekent. Destijds weigerde zowel de NAVO als de EU hulp, waardoor Georgië een gedwongen was wapenstilstand te tekenen met de Russen.

Rusland bang voor verlies van invloed

De situatie in Georgië is te vergelijken met de situatie in Oekraïne. Ook daar mengde Rusland zich in de burgeroorlog omdat het naar eigen zeggen de veiligheid van etnische Russen in het buitenland wil waarborgen. In een militair doctrine die in december vorig jaar door Poetin werd gepresenteerd kondigde Rusland deze strategie aan. Daarbij bleken ook de twee opstandige regio’s in Georgië hoog op het lijstje van de Russen te staan. Ook verklaarde Rusland de uitbreiding van de NAVO als grootste dreiging te zien.

Rusland is bang aan invloed te verliezen door de toenadering die de landen die vroeger onder de Sovjet-Unie vielen zoeken met het Westen. Een NAVO-lidmaatschap van Georgië is echter nog niet aan de orde. Hoewel plaatsvervangend NAVO-chef Vershbow vond dat Georgië wel stappen heeft gezet in de juiste richting, en de NAVO-lidstaten in 2008 een principeverklaring hebben ondertekend over het toekomstige toetreden van het land, werd er verder niet gesproken over een toekomstig lidmaatschap.