Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Luchtvaart

Nabestaanden MH17 mogen in maart wrakstukken bekijken

De wrakstukken van vlucht MH17 komen aan, met acht vrachtwagens, op vliegbasis Gilze-Rijen.
De wrakstukken van vlucht MH17 komen aan, met acht vrachtwagens, op vliegbasis Gilze-Rijen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Nabestaanden van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne kunnen binnenkort de wrakstukken van het verongelukte vliegtuig bekijken. De familieleden worden in de eerste week van maart uitgenodigd op luchtmachtbasis Gilze-Rijen, waar de resten van het toestel nu liggen. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De wrakstukken zijn eind vorig jaar overgebracht naar de luchtmachtbasis, waar ze zijn gefotografeerd en op sporen onderzocht. Daarnaast is een selectie gemaakt van de stukken die nodig zijn voor de driedimensionale reconstructie van een deel van het toestel. Die reconstructie wordt gemaakt om meer duidelijkheid te krijgen over de omstandigheden waarin het vliegtuig is verongelukt.

Halverwege volgende maand gaan luchtvaartonderzoekers uit verschillende landen aan de slag om de restanten van het toestel nader te onderzoeken. Ze kijken onder meer naar breukvlakken, faalmechanismen en inslagpatronen. Pas daarna wordt begonnen met de reconstructie.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines stortte op 17 juli neer in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zo goed als zeker uit de lucht geschoten.