Na ‘Parijs’ was Mediapark al meer op zijn hoede

De dag na het incident met de indringer bij de NOS is de beveiliging opgeschroefd.

Foto’s ANP en NOS

Meer politie, maar geen slagbomen. Dat is de uitkomst van het overleg vanmorgen tussen de gemeente Hilversum, politie en NOS naar aanleiding van de mislukte kaping van het Achtuurjournaal gisteravond.

Bij de ingang van het Mediapark is het vanmorgen rustiger dan gisteren. Toen stonden er brandweerauto’s, een ambulance, politie. Een brandweerman deed dienst als verkeersregelaar. Een helikopter cirkelde vanaf acht uur zeker anderhalf uur boven het terrein.

Vanmorgen rijden auto’s en fietsers zo het terrein op. Persbureau ANP meldt dat alle bezoekers zich moeten identificeren, maar daarvan is – rond tien uur vanmorgen – geen sprake. Politie is niet zichtbaar aanwezig, op een wagen met twee agenten na. Verderop rijdt een agent in uniform in een gewone personenauto. Bij de trappen van het NOS-gebouw, waar de man gisteren binnendrong, staat een geïmproviseerde plek voor hulpdiensten – een rode brandweercontainer.

NOS-medewerkers haasten zich het Videocentrum in: om tien uur begint een ingelaste personeelsbijeenkomst. Hoofdredacteur Marcel Gelauff en verslaggever Martijn Bink, die zijn collega’s gisteravond voor de indringer waarschuwde, staan op het plein een Duitse tv-ploeg te woord. Zij vertellen hoe de man binnenkwam en de politie hem overmeesterde.

„Het politieoptreden was adequaat, maar de beveiliging niet”, zei de Hilversumse burgemeester Broertjes gisteren tijdens een persconferentie. „Anders had dit niet kunnen gebeuren.” Hij zei dat Hilversum sinds de aanslag bij het Franse weekblad Charlie Hebdo meer is voorbereid op incidenten. Een ‘mediateam’ van politie en beveiligingsbedrijf Trigion hielden het Mediapark extra in de gaten.

„We moeten in vrijheid als journalisten ons werk kunnen doen, maar Hilversum kan geen bunker worden”, zei Broertjes gisteren. Gelauff beaamt dat. „Je kunt er wel een vesting van maken, maar dan verleg je alleen maar het probleem naar buiten. Als iemand met een wapen komt, zal hij mensen buiten de vesting bedreigen en zo toegang eisen.”

Wapenwedloop

Directeur Richard Franken van Trigion, dat werkt op het Mediapark, noemt de beveiliging daar van hoogstaand niveau. „Dit soort locaties kan je per definitie niet beveiligen tegen mensen met een vuurwapen. In Nederland mogen beveiligers ook niet gewapend zijn. Als je meegaat in de wapenwedloop kunnen nieuwsorganisaties hun werk niet meer doen.”

Gisteren wist de 19-jarige Tarik Z. het NOS-pand binnen te komen door een beveiliger te gijzelen. Via deze portier overhandigde de man een briefje aan de regisseur van het Journaal, die in de regieruimte was. Schakeltechnicus Hans Bezembinder kreeg het schrijfsel niet te zien, maar de boodschap van de man was helder: „Hij wilde zendtijd en anders zou er wat gebeuren. ‘Dan moet je naar studio 10’, zeiden we. Toen hij daarheen liep, zijn we ’m gesmeerd.”

Vanuit Studio 10 worden de dagjournaals uitgezonden. Het Achtuurjournaal wordt een verdieping hoger uitgezonden. Alle aanwezigen snellen het gebouw uit. Als ze de trap aflopen, komt het arrestatieteam net omhoog gelopen. In kogelwerende vesten. De agenten overmeesteren de man die zich zonder verzet overgeeft.

Vanochtend zit de beveiliging in het NOS- gebouw, zoals altijd twee man sterk, achter de balie. Twee vrouwen deze morgen, en ze hebben het druk. De telefoon gaat vaak, veel volk stroomt binnen. Ook hier geen politie. Twee beveiligde draaideuren, te bedienen met een pas, bieden toegang tot de redactieruimtes. Tussen die deuren zit een brede deur voor bezoekers die meer ruimte nodig hebben, zoals cameramensen. Er loopt er nu net één met zwaar statief naar binnen. De deur zwaait open. Een paar seconden is de besloten personeelsbijeenkomst na het incident van gisteravond vrij toegankelijk.