Murray dankt coach Mauresmo

Andy Murray staat voor de vierde keer in zijn loopbaan in de finale van de Australian Open. De Schot won na een moeizame start in vier sets van de Tsjech Tomas Berdych.

Eindelijk kon hij zijn critici met een prestatie van formaat beantwoorden. Andy Murray kreeg de afgelopen maanden nogal eens de vraag waarom hij ook alweer de Française Amelie Mauresmo had ingehuurd als coach, opvolgster van Ivan Lendl met wie de Schot vorige zomer had gebroken.

Hoewel Murray gisteren zwak begon aan zijn halve finale van de Australian Open, tegen Tomas Berdych, bereikte hij uiteindelijk met volle overtuiging zijn vierde finale op Melbourne Park. Na de verloren tiebreak in de eerste set stelde Murray in de volgende drie sets orde op zaken: 6-0, 6-3 en 7-5. Daarmee bereikte hij zijn eerste grote finale sinds zijn zege op Wimbledon in 2013.

Murray kreeg de afgelopen maanden veel kritiek van spelers, oud-spelers en media voor zijn tegenvallende prestaties in de afgelopen maanden. De aanstelling van de voormalige nummer één van de wereld bij de vrouwen, Mauresmo, zou mede de oorzaak zijn geweest van zijn vroege uitschakeling op Wimbledon en de US Open.

Maar Murray, afgezakt tot plaats zes op de wereldranglijst, wil daar niets van weten. „Veel mensen kritiseerden haar eind vorig jaar, alsof het haar schuld was dat ik slecht speelde”, sprak Murray. „We hebben heel weinig samen kunnen trainen, dus er is geen enkele reden om kritiek op haar te hebben. Ik ben heel dankbaar dat Amelie dit wil doen.”

Volgens Murray was het een dappere keuze van Mauresmo. „Ik hoop dat ik haar over een paar dagen kan terugbetalen, want ik denk dat we hebben laten zien dat vrouwen heel goede coaches kunnen zijn.”

Na een lange eerste set – ruim een uur – was Murray in het tweede bedrijf in een half uur klaar. Het was de eerste verloren set dit jaar in Australië voor Berdych, die in de kwartfinales Rafael Nadal had bedwongen. Ook de derde set besliste Murray overtuigend in zijn voordeel. In de vierde kreeg Berdych nog wel wat kansjes, maar bij een stand van 5-5 brak Murray de Tsjech en kon hij de partij daarna uitserveren.

De 27-jarige Schot stond in Melbourne eerder in de finales in 2010, 2011 en 2013, maar hij won het Australische grandslamtoernooi nooit. Hij speelt zondag tegen de winnaar van de partij tussen de Serviër Novak Djokovic en de Zwitserse titelverdediger Stan Wawrinka. Dat duel stond later vandaag op het programma.