Mitt Romney geen kandidaat voor presidentsrace 2016

Mitt Romney.
Mitt Romney. Foto AP/Rogelio V. Solis

De Republikein Mitt Romney zal niet voor de derde keer een gooi doen naar presidentschap van de Verenigde Staten van Amerika. Dat heeft hij bekend gemaakt in een verklaring. Hij wil “anderen de kans bieden om de volgende Republikeinse kandidaat te worden”. Zes Republikeinen stelden zich eerder wel kandidaat voor de verkiezingen van 2016.

De verklaring van Romney komt als een verrassing. Eerder werd bekend dat Romney opnieuw een verkiezingsrace overwoog. Romney verloor in 2012 nog de verkiezingen van zittend president Barack Obama. Vier jaar eerder was hij ook kandidaat, maar ging de nominatie van de Republikeinen naar John McCain. De 67-jarige Romney is een welvarende zakenman en staat bekend als een mormoon. Zijn vermogen wordt geschat op een slordige 200 miljoen dollar. Romney is één ambtstermijn gouverneur van de staat Massachusetts geweest.

Wachten op zwaargewichten

De zes kandidaten die zich tot nu toe wel verkiesbaar hebben gesteld zijn relatief lichtgewichten, variërend van gematigde liberalen tot Tea Party-aanhangers. Jeb Bush, voormalig gouverneur en broer van oud-president George W. Bush, heeft aangegeven interesse te hebben in het presidentschap. En ook Mike Huckabee, die in 2008 al een serieuze gooi deed naar de Republikeinse nominatie, overweegt zich kandidaat te stellen.

Maar de echte zwaargewichten hebben zich volgens The Washington Post nog niet gemeld. Zij zien in senator Rand Paul uit Kentucky de topfavoriet voor de Republikeinse nominatie. Paul is de zoon van Ron Paul, die ook twee keer meedeed aan de verkiezingen. Hij kan concurrentie verwachten van de gouverneurs van New Jersey en Wisconsin, Chris Christie en Scott Walker. Beiden hebben al een Political Action Committee, kortweg PAC en een politieke lobbygroep en middel om geld in te zamelen, opgericht.

Ten slotte wordt er veel verwacht van senator Marco Rubio uit Florida. De vraag is echter of hij niet nog te jong is om al mee te doen met deze verkiezingsrace. Rubio wordt gezien als een favoriet van de extreem conservatieve Tea Party-beweging. Sinds deze partij in opmars is kampen de Republikeinen met een tweespalt in de gelederen.

Hillary favoriet bij Democraten

Bij de Democraten is de strijd nog niet opgelaaid. Velen verwachten dat Hillary Clinton, vrouw van oud-president Bill Clinton en eerder minister van Buitenlandse Zaken onder Obama, zich kandidaat zal stellen. Ook Joe Biden, momenteel vice-president, en Howard Dean, voorzitter van het Democratische Nationale Comité, worden genoemd. Vooralsnog hebben alleen drie onbekende kandidaten zich aangemeld.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen vinden plaats op 8 november 2016. Na twee termijnen van Barack Obama zal er sowieso een nieuwe president komen.