Meer loon voor Xi, maar secretaresse verdient beter

President krijgt weinig loon maar families van leiders worden rijk.

Een boekverkoper wacht op klandizie naast portretten van de Chinese president Xi Jinping (links) en Mao Zedong.
Een boekverkoper wacht op klandizie naast portretten van de Chinese president Xi Jinping (links) en Mao Zedong. Foto Reuters

Chinese leiders die zichzelf royale salarisverhogingen van ruim zestig procent toekennen, hebben het makkelijker dan hun Europese collega’s. Het besluit de salarissen van president Xi Jinping en premier Li Keqiang meer dan te verdubbelen naar respectievelijk 1630 euro en 1425 euro per maand werd weliswaar publiek bekendgemaakt, maar toen de discussie daarover een ongewenste wending nam, kwam de censuur in actie.

Tik vandaag op de websites van Chinese media of van het twittersysteem Weibo de karakters in voor ‘salarisverhoging Xi’ en je krijgt het bericht terug dat deze informatie niet beschikbaar is. Over de Chinese leiders wordt altijd al geheimzinnig gedaan, maar de reden van deze ingreep laat zich niet moeilijk raden: de meeste internettende Chinezen konden in de eerste etmalen na de aankondiging van deze loonexplosie niet geloven dat de politieke top van de tweede economie van de wereld tot de laagst betaalde leiders ter wereld behoren.

President Obama verdient immers bijna 30.000 euro per maand, de Japanse premier Abe bijna 25.000 euro en de Singaporese regeringsleider Lee Hsien Loong zelfs 74.000 euro. En de Rus Poetin, leider van een zeer matig presterende economie toucheert 4192 euro per maand.

„Met zulke lagere salarissen is het geen wonder dat er zoveel corrupte partijfunctionarissen zijn, want met dat soort salarissen kun je er geen maîtresse op nahouden of je kind in het buitenland laten studeren”, aldus een zekere MoshanHua op internet.

Een Beijingse twitteraar voegde daar snedig aan toe dat Xi Jinping, Li Keqiang en de andere leden van het Politbureau met de huidige huur- en koopprijzen niet in het hart van Beijing zouden kunnen wonen als zij niet in de villa’s van de staat woonden en tot aan het graf toe kunnen rekenen op gratis huisvesting, gratis gezondheidszorg, gratis vervoer en – en daar wordt meestal over gezwegen – hun rijk geworden families.

Hoe is het anders mogelijk, zo vroeg een twitteraar zich af, dat president Xi met zo’n laag salaris zijn enige dochter aan Harvard in de VS kan laten studeren. Toen een andere internetter daaraan toevoegde dat Xi zelf niet vermogend is, maar dat zijn familie puissant rijk is geworden in de vastgoedsector kwamen de censoren snel in actie en sloten ze na enkele uren de discussie, die al snel afweek van de partijberichtgeving. Vrijwel alle families van de vijf generaties partijleiders tot dusver zijn vermogend geworden, met uitzondering van de familie van Mao Zedong.

De salarisverhoging voor de Chinese top is onderdeel van een nationale opwaardering van de salarissen van partijfunctionarissen en ambtenaren. Uit de nieuwe schalen blijkt dat bijvoorbeeld de partijsecretarissen en burgemeesters van metropolen als Shanghai (23 miljoen inwoners) en Chengdu (10 miljoen inwoners) net geen 850 euro per maand verdienen, netto en los van de secundaire arbeidswoorden zoals pensioenen, zorg en huisvesting.

Het is niet verwonderlijk dat de belangstelling onder pas afgestudeerde studenten voor banen in de partij- en staatsapparaten voorzichtig afneemt en particuliere bedrijven, zoals Alibaba en Huawei, jaarlijks overspoeld worden met vele tienduizenden sollicitaties. Of zoals Xue Feilong, die werkzaam is bij het gigantische IT-bedrijf in de Hongkongse krant Mingpao zei: „Ik verdien als secretaresse van de managementstaf van Huawei meer dan de president van China.”