Marilynne Robinson, Heinrich Heine & Bernlef

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: boeken van de babyboomgeneratie, Marilynne Robinson, Bernlef, en veel meer.

Zelfportret van een generatie als lezer

De babyboomgeneratie leerde enerzijds dat de wereld vastgeroest en moreel geknakt was, maar ook dat hun werkelijkheid veelbelovend kon zijn. Welke boeken las die generatie om hun wereldbeeld te vormen?
Door Gustaaf Peek. Lees meer.

article3

Column: Lezen er eigenlijk weleens schrijvers voor in de nor?

Hij schreef al zijn hele leven korte verhalen ‘voor zichzelf’, maar debuteert nu toch als thrillerschrijver: oud-minister Herman Heinsbroek. Het leverde meteen mooie quotes op, bijvoorbeeld over wat zijn eerste redacteuren van hem wilden: ‘Het moest steeds korter. Dat gehak in zinnen wilde ik niet. Of ze gaven als advies: ‘Show, don’t tell’.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Wie geluk nastreeft, moet eerst lijden

Wat gebeurt er als twee eenzame mensen samenkomen? In het derde deel van deze trilogie van Marilynne Robinson bloeit op Faulkneriaanse wijze de liefde op tussen een predikant en een ongeletterde vrouw.
Door Deniz Kuypers. Lees meer.

Loeder neemt knappe leraar te grazen

Ruim twee jaar na zijn dood verschijnt opnieuw een roman van Bernlef, de ‘allerlaatste’. Die speelt in het onderwijs en doet in de verte denken aan de Deense dramafilm Jagten. Een meisje ondermijnt genadeloos het gezag.
Door Sebastiaan Kort. Lees meer.

Eerst is er het leven, dan het ideaal

De grote Duitse dichter Heinrich Heine was de eerste intellectueel die Europa als uitweg zag voor extremisme, nationalisme en xenofobie. Zo blijkt uit Rolf Hosfelds Heine-biografie, die leest als een actueel essay.
Door Arnold Heumakers. Lees meer.