Mansveld wil site voor informatie over vliegen boven conflictgebied

Knuffels die geplaatst waren bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17 liggen te drogen bij de gemeentewerf.
Knuffels die geplaatst waren bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17 liggen te drogen bij de gemeentewerf. Foto ANP / Sander Koning

Er moet een website komen waarop landen wereldwijd hun informatie over de vliegveiligheid boven conflictgebieden publiceren. Ook moeten risico’s van vliegen boven conflictgebieden beter worden geanalyseerd. Dit schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur in een brief die zojuist naar de Tweede Kamer is verstuurd.

Aanleiding is de vliegramp met vlucht MH17 vorige zomer. Niet alle landen en luchtvaartmaatschappijen bleken over dezelfde informatie te beschikken. “De informatiepositie van iedere luchtvaartmaatschappij verschilt”, bevestigt Mansveld in haar brief, afhankelijk van “individuele contacten” en van het thuisland van een luchtvaartmaatschappij.

Lijst met websites

Door het delen van informatie kan dit verschil “in ieder geval” worden verkleind. De internationale luchtvaartorganisatie ICAO zal een dergelijke website beheren, waarop berichten worden geplaatst van landen met conflictgebieden, maar bijvoorbeeld ook de adviezen van overheden aan hun eigen luchtvaartmaatschappijen. De verantwoordelijkheid voor de juistheid van de informatie blijft bij de staat of organisatie die de informatie aanlevert. De website zal voor iedereen toegankelijk zijn.

Ook moet er een lijst komen met openbare websites waar luchtvaartmaatschappijen relevante informatie kunnen vinden. Luchtvaartmaatschappijen baseren zich bij het maken van risicoanalyses op de adviezen van ICAO. Die zullen worden uitgebreid.

De voorstellen die Mansveld noemt in haar brief, komen van een projectgroep van ICAO, waarin ook Nederland deelneemt. De staatssecretaris zegt de voorstellen te steunen en er op een ICAO-conferentie over vliegveiligheid volgende week op aan te dringen dat deze snel zullen worden ingevoerd. Mansveld is gevraagd om maandag bij de opening van de conferentie in Montreal namens Nederland te spreken.