Koerden: IS blies stadsmuren van Nineveh op

De duizenden jaren oude stadsmuur van Nineveh zou zijn opgeblazen. Onder Saddam Hussein vonden ingrijpende restauraties plaats.

De 2.700 jaar oude, gerestaureerde stadsmuur van Nineveh.
De 2.700 jaar oude, gerestaureerde stadsmuur van Nineveh.

Militanten van Islamitische Staat (IS) zouden grote delen van de 2.700 jaar oude, gerestaureerde stadsmuur van Nineveh hebben opgeblazen. Dat melden Koerdische bronnen in de door IS bezette stad Mosul, in het noorden van Irak.

Nineveh, aan de oostelijke oever van de Tigris, was in het eerste millennium voor Christus de hoofdstad van het Nieuw-Assyrische Rijk. De ruïnes liggen nu in de wijk Tahrir van Mosul.

IS dreigde de muur al begin januari op te blazen als het Iraakse leger of Koerdische peshmerga de aanval op Mosul zouden inzetten. Dat laatste is nog niet gebeurd, maar de stad wordt in hoog tempo versterkt.

Een woordvoerder van de Democratische Partij van Koerdistan (KDP), Saed Mimousine, zei deze week in een vraaggesprek met de nieuwssite IraqNews.com dat „militanten van IS dinsdag grote stukken van de archeologische muur van Nineveh in de wijk al-Tahrir hebben opgeblazen met explosieven.” Hij repte van een „flagrante schending van de Conventie voor de Bescherming van Cultuurgoederen bij Gewapende Conflicten.” Dat verdrag dateert van 1954.

De resten van Nineveh behoren tot de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Irak. De bouw van de imposante stadsmuur wordt toegeschreven aan koning Sennacherib, die regeerde over het Nieuw-Assyrische Rijk van 705 tot 681 voor Christus. Nineveh was toen met 150.000 inwoners de grootste stad ter wereld. Van die oude stad resten alleen ruïnes, maar die worden – of werden tot voor kort – omgeven door een 12 kilometer lange muur met bakstenen bolwerken.

Grote delen van de muur zijn onder het bewind van Saddam Hussein ingrijpend gerestaureerd, waarbij enkele van de vijftien stadspoorten zijn gereconstrueerd. Saddam zag zichzelf als een reïncarnatie van Nebukadnezar II (634-562 voor Chr.), een legendarische koning van Babylon. Gezien die ingrepen vinden sommige archeologen en historici dat de stadsmuur van Nineveh in zijn gerestaureerde vorm geen historisch monument is.

Toen IS vorig jaar juni Mosul, de tweede stad van Irak, innam, ging het al snel over tot de verwoesting van graven en grafmonumenten die belangrijk zijn voor zowel christenen als moslims. Deze graven zouden volgens IS indruisen tegen de islam en de aanbidding van anderen dan Allah aanmoedigen. Zo vernielden IS-militanten de tombe waarvan moslims en christenen geloven dat de bijbelse profeet Jona, Yunus in de Koran, er begraven ligt.

Internationale persbureaus hebben nog geen melding gemaakt van vernieling van de oude muur. Wel meldde Reuters op 22 januari dat IS druk doende is Mosul voor te bereiden op een aanval. Zo zou het een aanbesteding hebben geopend voor het graven van een verdedigingsgracht rond de stad. IS bood 4000 dollar per kilometer. Verschillende Iraakse aannemers zouden hierop hebben ingeschreven.