In beeld

Kobani, of wat ervan over is

In september ontvluchtten tienduizenden mensen halsoverkop de Syrische grensstad Kobani, nadat IS een offensief had gelanceerd waarbij het honderden dorpjes in de omgeving had veroverd. Daarna begon een lange, slepende strijd om de stad, die aan zeker 1.600 mensen het leven heeft gekost onder wie 1.196 jihadisten, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Na maanden van gevechten heroverden Koerdische milities de stad Kobani afgelopen maandag op de terreurgroep Islamitische Staat (IS). De val van de stad is een belangrijke overwinning voor de Koerden. Hoewel Kobani – een relatief kleine stad waar voor de oorlog 45.000 mensen woonden – beperkte strategische waarde heeft, kreeg de strijd grote symbolische betekenis. Mede door de massale aandacht van internationale media, die de strijd op de voet volgden vanaf de heuvels aan de Turkse kant van de grens. De ruim 200.000 Syrische vluchtelingen die sinds het offensief tegen IS in de stad naar Turkije zijn gevlucht willen graag terugkeren naar hun huizen. Maar Kobani is vrijwel volledig verwoest en onbewoonbaar en de stad is bezaaid met onontplofte explosieven.
28 januari. Strijders van de Kurdish People's Protection Units (YPG) op patrouille.
REUTERS / Osman Orsal
28 januari. Een geïmproviseerd pantservoertuig van de Kurdish People's Protection Units (YPG).
REUTERS / Osman Orsal
29 januari. Koerdische vlaggen op een heuvel die op IS veroverd is, gezien vanuit Sanliurfa.
EPA / Sedat Suna
EPA / Sedat Suna
28 januari. Een Koerd brengt verslag uit vanuit Kobani.
AFP / Bulent Kilic
Bloemenvaas, gemaakt van een rakethuls.
AFP / Bulent Kilic
28 januari. Een Koerdische strijder maakt een zegetocht door de stad.
EPA / Sedat Suna
28 januari. Een Koerdische strijder.
EPA / Sedat Suna
28 januari. Een Koerdische strijder met zijn zoon.
AFP / Bulent Kilic
30 januari.
REUTERS / Osman Orsal
28 januari. 28, 2015. Koerdische strijders.
AFP / Bulent Kilic
REUTERS / Osman Orsal
29 januari. Een IS-gevangene.
EPA / STR
28 januari, Sanliurfa, Turkije. Syrisch meisje aan de poort van een vluchtelingenkamp.
EPA / Sedat Suna