Economie

Kinderopvangbedrijf Smallsteps aangeklaagd voor omstreden faillissement

Foto ANP

Estro, het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, had zijn werknemers niet zomaar mogen ontslaan in het ‘flitsfaillissement’ afgelopen zomer. Dat vinden vakbond FNV en vier ontslagen werknemers; ze spannen een rechtszaak aan. Vandaag hebben ze Smallsteps, het doorgestarte Estro, gedagvaard.

Ze vinden dat het faillissement is misbruikt als “reorganisatiemiddel”. Toen Estro failliet ging, werden alle 3.600 werknemers ontslagen. Op dezelfde dag maakte het bedrijf met 250 van de 380 vestigingen een doorstart en werden 2.600 werknemers weer in dienst genomen. Voor duizend mensen was geen plek.

Voor zo’n flitsfaillissement, vinden vakbond FNV en vier oud-werknemers, moeten dezelfde regels gelden als voor een overname – en dan mag een bedrijf zijn medewerkers niet zomaar ontslaan. Ze eisen nu genoegdoening voor alle ontslagen werknemers die werkten bij één van de doorgestarte locaties. Ze willen dat Smallsteps al deze werknemers weer in dienst neemt en ze financieel compenseert. Smallsteps wil niet reageren, omdat “de procedure nog moet beginnen”.

Dagvaarding FNV-Smallsteps

Wie zijn de ontslagen werknemers die de zaak starten?

De vier vrouwen die de rechtszaak aanspannen, werkten tot het faillissement als pedagogisch medewerkster bij een van de 250 locaties die doorgestart zijn onder de naam Smallsteps. Ze werkten op ‘gezonde’ locaties, maar mochten desondanks niet blijven. De meesten van hun collega’s wel.

Volgens de FNV zijn er naar verhouding veel werknemers “met een vlekje” ontslagen. Een van de vier vrouwen die de rechtszaak aanspannen, is gedeeltelijk arbeidsongeschikt en werd als enige van elf werknemers op haar locatie ontslagen. De tweede is een tijdje afwezig geweest door rugklachten. Smallsteps beschouwde haar “als risico”, kreeg zij te horen. De derde werd vervangen door een stagiaire van 21 jaar.

Wat zijn de gevolgen van deze rechtszaak?

De gevolgen van deze rechtszaak kunnen groot zijn voor de omstreden ‘pre-pack’, een nieuwe faillissementsvorm waarbij faillissement en doorstart in stilte worden voorbereid. De pre-pack heeft nog geen wettelijke basis. Als het aan het kabinet ligt, wordt de pre-pack opgenomen in de wet, maar daar moet de Tweede Kamer nog over wel stemmen. Tijdens het Kamerdebat hierover, naar verwachting dit voorjaar, zal deze rechtszaak meespelen in het oordeel.

Estro is het grootste Nederlandse flitsfaillissement tot nu toe. Ook lingeriebedrijf Marlies Dekkers, postorderbedrijf Neckermann en garnalenpeller Heiploeg maakten op dezelfde manier een doorstart.