Job of the day

Jij breekt in op systemen van de Nederlandse overheid

Beeld iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Senior Ethical Hacker/Cyber Security Consultant
Bedrijf: Ordina
Wat opvalt aan de vacature: je bent een hacker. Een ethische, dat wel.

Wat doe je dan eigenlijk?

Heb jij enig idee hoe de mensen achter de Sony-hack te werk zijn gegaan en hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden? Misschien ben jij dan wel de nieuwe aanwinst voor het team van cyberveiligheid binnen Ordina. Een lek in de betaalmuur van een grote bank, een makkelijk te kraken DigiD. Als ethische hacker weet jij deze gaten in de beveiliging op te sporen.

Hoe doe je dat? Je probeert in te breken in het systeem, net zoals een crimineel dat zou doen. “Je kijkt niet naar wat er goed gaat, maar naar wat er mis kán gaan”, zegt Mark van der Krift, senior ict-consultant veiligheid bij Ordina. Jij moet voorkomen dat persoonlijke of medische gegevens zomaar op straat komen te liggen. Of de hoogte van de salarissen.

Wat voor collega moet je zijn?

Programmeren of computerprogramma’s testen is voor jou niet weggelegd. Je bent juist heel achterdochtig: wat zou een (niet-ethische) hacker hier mee kunnen doen? Staat er nog ergens een achterdeurtje open?

Je werkt op projectbasis, vaak met twee of drie collega’s samen. Je geeft ook presentaties aan klanten dus je moet wel alle technische details eenvoudig kunnen uitleggen.

Waarom zoeken ze iemand?

Vooral de laatste jaren is er meer aandacht voor cyberveiligheid, door strengere wet- en regelgeving maar ook door digitale inbraken bij bedrijven, zoals bij Sony. Hierdoor heeft Ordina het druk en is er uitbreiding nodig.

Wat verdient dat?

Een precies bedrag wil Ordina niet noemen, het is afhankelijk van je ervaring, kennis en kunde. Je krijgt in ieder geval een auto en een laptop van de baas.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Je zoekt gaten in de beveiliging van grote klanten, in de Benelux. Van der Krift: “Een goede overeenkomst met een klant is daarvoor wel nodig, een vrijwaringsverklaring, waarin wij exact overeenkomen hoe ver je mag gaan.” Daarna kun jij lekker je gang gaan.

Vorig jaar kwam Ordina in het nieuws, omdat sprake zou zijn geweest van fraude. Deze week publiceerde het bedrijf de uitkomsten van een onderzoek dat zij zelf heeft laten uitvoeren naar die aantijgingen. Daaruit bleek dat er in één geval sprake was van een mogelijke onregelmatigheid. Volgens het onderzoek zou er structureel niets mis zijn bij Ordina. Volgens het televisieprogramma Zembla zou het bedrijf echter ambtenaren in de watten hebben gelegd met luxe uitjes.