Israël breidt nederzettingen in bezet Palestijns gebied uit

Israëlische bouwactiviteiten op de Westelijke Jordaanoever
Israëlische bouwactiviteiten op de Westelijke Jordaanoever EPA / Jim Hollander

Israël gaat 430 woningen in nederzettingen in bezet Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever bouwen. Dat laat de ngo Terrestrial Jerusalem vandaag weten. De Israëlische regering gaf de aanbestedingen vanochtend vrij.

Bestaande nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever worden op vier plekken uitgebreid. In Oost-Jeruzalem worden geen nieuwe huizen gebouwd. In de stad vonden vorig jaar meerdere gevechten en aanvallen plaats die tegen het Israëlische nederzettingenbeleid gericht waren. Daarbij vielen enkele doden en gewonden.

Analisten denken dat de regering-Netanyahu kiezers probeert te winnen met de nieuwe aanbestedingen. Op 17 maart vinden in Israël verkiezingen plaats. De internationale gemeenschap, inclusief de Verenigde Staten, beschouwt de bouw van Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied als illegaal.

Terrestrial Jerusalem houdt naar eigen zeggen ontwikkelingen in Jeruzalem in de gaten “die het politieke proces kunnen beïnvloeden, de stad kunnen destabiliseren, geweld kunnen ontketenen of humanitaire crises kunnen veroorzaken”. De organisatie is sinds 2010 actief.