Hier krijg je 16 weken zwangerschapsverlof. In de VS als je pech hebt niets

Een aanstaande moeder laat haar zwangere buik beschilderen tijdens de Negenmaandenbeurs.
Een aanstaande moeder laat haar zwangere buik beschilderen tijdens de Negenmaandenbeurs. Foto ANP / Robin Utrecht

Drie weken na je keizersnede opgebeld worden door je werkgever. Of je volgende week weer kan komen werken. In Nederland is het voor vrouwen in loondienst onbestaanbaar, maar in de Verenigde Staten kan het zomaar gebeuren. Bloomberg Business schrijft in deze longread een aanklacht tegen het Amerikaanse verlofbeleid.

Kinderwens

Veel hoogopgeleide vrouwen in de Verenigde Staten hebben het tegenwoordig goed voor elkaar. Ze hebben vaak evenveel (of meer) diploma’s en gaan even voortvarend aan de slag als hun mannelijke collega’s. En zijn in de veronderstelling dat in de moderne Amerikaanse maatschappij zwanger raken niet betekent dat je minder geld gaat verdienen gedurende je carrière.

Als deze vrouwen eind twintig of begin dertig zijn, komt er bij sommigen op een gegeven moment een kinderwens. En dan komt de schrik. Want het is niet goed geregeld in de VS met zwangerschapsverlof.

Waar je sinds 1 januari in Nederland als kersverse vader vijf dagen verlof krijgt (twee dagen betaald, drie onbetaald) en als zwangere vrouw een verlof van 16 weken krijgt, hangt het in de VS volledig af van je werkgever en de staat waarin je woont of je verlof krijgt. Een wet waarin er wel wat geregeld wordt, ligt al een jaar in de kast bij het Amerikaanse congres.

“We hebben nog het beleid opgezet uit de tijd van Mad Men, toen vaders bleven werken en moeders thuisbleven. Maar dat komt niet meer overeen met hoe de Amerikaanse beroepsbevolking nu werkt.”

Lees Can the U.S. Ever Fix Its Messed-Up Maternity Leave System? bij Bloomberg Business (leestijd 17 minuten).