Hoe kom je binnen in de NOS-studio?

Bij een rotonde staat een groen bord: ‘Mediapark’. Als je erlangs loopt, via een brede ingang, passeer je een soort kiosk. Geen beveiliger. Daarna zie je links en rechts grote parkeerplaatsen. Je loopt langs panden van Omroep Max, het facilitair bedrijf en het NPO-bestuur, tot aan het gebouw van de NOS. Vroeger moest je daar via de parkeergarage naar binnen. Inmiddels is de ingang iets chiquer. Je gaat een trap omhoog en komt via een glazen deur bij de receptie, met achter een balie (zonder glas) een portier en receptionist – ’s middags althans.

Dat de indringer de portier vroeg om hem naar de studio van het Achtuurjournaal te leiden, is niet zo vreemd. Het NOS-complex is een ingewikkeld gangenstelsel met vele deuren, je raakt er gauw verdwaald.

Bovendien heb je een pasje nodig. Allereerst om de glazen sluis rechts van de receptie door te kunnen. Een circle lock. Eenmaal binnen neem je de lift, en daarna is er op de smalle overloop nóg een circle lock. Zwaait de deur open, dan ben je op de redactie.

De beveiliging van het Hilversumse Mediapark werd opgeschaald na de moord op Pim Fortuyn, juli 2002. Daarna is het beveiligingsniveau bij de ingang stilaan weer verlaagt. Of dat zo blijft is na gisteren de vraag.