‘Het Kralingse Bos heeft de tijd gekregen’

In Rotterdam grazen zes kuddes, met in totaal 1.200 schapen en 1.300 lammetjes. Stadsherder Martin Oosthoek (42) houdt op 7 februari Lammetjesdag. Oosthoek over zíjn Rotterdam.

ACHTERTUIN

„Mijn favoriet is de Vossendijk in Hoogvliet. Zodra je over de dijk bent, is er de rust van de kabbelende Maas. Achter je staan grote wolkenkrabbers. Ik ben altijd verbaasd dat er zo weinig mensen gebruik van maken. Het zit zo dichtbij de stad, die flats kijken erop uit notabene. Maar al die mensen pakken de auto naar de Veluwe als ze naar het groen willen.”

DE OUDE BOMEN

„Een kudde van mij gaat in een graascyclus van negen weken langs het Kralingse Bos, het Lage Bergse Bos en de geluidswal van de A20. Het Kralingse Bos heeft van die oude monumentale bomen. Veel beuken en eiken, die groeien langzaam. Het Bergse Bos daarentegen zit vol met populieren, want die groeien snel. Niets mis met een populier, maar na dertig jaar zijn ze eigenlijk op. Het Kralingse Bos heeft de tijd gekregen en is daarom ongelofelijk mooi. Het is er wel altijd druk, zelfs zondagochtend vroeg zit het vol met hardlopers.”

NIET ECHT EEN BOS

„Het Nessebos, vlakbij Ommoord, is niet echt een bos. Er zijn een paar bomen, verder veel weilanden en plassen. Ik kan er een dag bezig zijn met mijn kudde zonder dat er iemand voorbij komt. Er zijn wel dieren, zo zag ik laatst een vosje. Die doet geen kwaad hoor. Overdag is zo’n vosje bang voor mij en verdedigen de schapen de lammeren. ’s Nachts spannen we een afrastering met zwakstroom.”

GROTE VLAKKEN

„De schapen staan in de winter in de Polder Schieveen. Dat is een agrarische polder die wordt omgevormd tot natuurgebied, met als hoofddoelstelling weidevogels. Daarom blijft de polder zoals die is, want weidevogels zijn gebaat bij grote vlakken. Ik kan er echt genieten van het geluid van de grutto’s en tureluurs. Onze stal daar is nu nog een oude rozenkas. We willen er een belevenisboerderij opzetten. Met een natuurspeeltuin en demonstratieweide waarin je de bordercollies en schapen in actie ziet. En met een knuffelweide. Elke dag dus lammetjesdag.”