Gewapende man dringt NOS-pand binnen: vier lessen voor de media

Beveiliging bij de ingang van het pand van de NOS op het Mediapark in Hilversum.
Beveiliging bij de ingang van het pand van de NOS op het Mediapark in Hilversum. Foto ANP / Koen van Weel

Een 19-jarige man ontwricht met een nepvuurwapen in een klein kwartier niet alleen het Achtuurjournaal, maar een hele televisieavond en de gemoedsrust van Nederland. Welke lessen zouden media kunnen trekken? Hans Beerekamp, tv-recensent van NRC, zet er vier op een rij.

  1. Nog meer bewaking is weinig zinvol, zo concludeerde de hele bank van Jinek, met uitzondering van de man die met beveiliging zijn brood verdient. Dus zet niet nog meer slagbomen en sluizen in het Mediapark, ook om psychologische redenen. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes: „We gaan er geen bunker van maken.”
  2. NPO-voorzitter Henk Hagoort is trots dat al zeventig minuten na het begin van het incident de drie tv-zenders weer in de lucht waren. Als er het afgelopen jaar geen maatregelen waren genomen met een back-up voor de eindregie (in Den Haag), dan zou het na een ontruiming de hele avond zwart zijn gebleven. Bravo, maar niet goed genoeg. Bij een echte nationale calamiteit (wat gisteravond niet was) kunnen de publieke zenders niet ruim een uur in alle toonaarden zwijgen. Die back-up moet beter.
  3. Informatie tegenhouden heeft geen zin meer in het Twittertijdperk. Het verbod aan NOS-medewerkers om enig bericht via andere (sociale) media naar buiten te brengen is niet zo verstandig. Journaalredacteuren willen niets liever dan berichten, en filmden er met hun telefoons op los. Alleen de infrastructuur van de organisatie verhinderde dat we daar direct kennis van namen.
  4. De angst voor terrorisme heeft wellicht al meer slachtoffers gemaakt in Nederland dan het terrorisme zelf. Voor onze veiligheid is het stoppen met hypen zinvoller dan meer slagbomen.

Dit is een ingekorte versie van de mediacolumn van Hans Beerekamp. Lees het volledige stuk in NRC Handelsblad (€).