Gaskraan Groningen voorlopig niet verder dicht

De gaswinning in het door aardbevingen getroffen Groningen wordt voorlopig niet teruggeschroefd. Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) blijft bij het voornemen om 39,4 miljard kuub gas te winnen, terwijl GroenLinks, CDA, SP, PVV en de ChristenUnie willen dat hij de gaskraan verder dichtdraait, naar 30 miljard kuub omwille van de veiligheid van de Groningers.

Dat blijkt uit het gasbesluit dat minister Kamp gisteravond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd en waarvan de definitieve versie vanaf vandaag ter inzage ligt bij de betrokken gemeenten en provincie. Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde Kamp terug te gaan van 42,5 naar 39,4 kuub gas om het aantal aardbevingen te verminderen, maar kan veiligheid niet garanderen. De maatregel kost de staat 700 miljoen euro.

Coalitiepartij PvdA wacht nog met een standpunt. Woordvoerder Jan Vos vindt dat niet de schatkist maar „veiligheid voorop moet staan” en vraagt de minister „scenario’s voor verdere reductie” uit te werken. Waarschijnlijk op 12 februari praat de Tweede Kamer met de minister over de gaswinning. Dan moet blijken of de Tweede Kamer akkoord gaat.

De Groninger Bodem Beweging, de organisatie van verontruste bewoners, tekent bezwaar aan tegen het gasbesluit bij de Raad van State. Ook de provincie Groningen en verschillende gemeenten overwegen dit. De gaskraan moet verder dicht, vinden ze. Bewonersorganisatie GBB: „Het besluit van de minister is volstrekt onacceptabel. De begroting moet rond, onze veiligheid is ondergeschikt. En intussen gaat de minister pleisters plakken met versterkingsmaatregelen. Dat werkt niet.”

Ondertussen moeten in Loppersum twee basisscholen en een kinderdagverblijf worden verstevigd. Uit voorzorg zijn alvast twee schoorstenen van het dak gehaald, hoorden ouders gisteren op een voorlichtingsavond. De gebouwen moeten voor de werkzaamheden worden ontruimd. Volgens een woordvoerder is er „geen acuut gevaar” voor de tweehonderd kinderen.

Uit inspecties van gaswinningsbedrijf NAM is gebleken dat de panden bij zwaardere aardbevingen risico’s lopen. Onderzocht wordt of de scholen en het kinderdagverblijf tijdelijk gehuisvest kunnen worden in noodgebouwen.