Something Wild

Eén,

23.35-01.25u.

(Jonathan Demme, 1986). De wat saaie accountant Charlie Driggs (Jeff Daniels) besluit in een opwelling mee te gaan met de wat rare, maar aantrekkelijke Lulu (Melanie Griffith). Tijdens hun reis door Virginia gaat het van kwaad tot erger: Charlie liegt tegen zijn vrouw, wordt in een goedkoop motel met handboeien aan bed vastgebonden en slaat aan het stelen. In dit gedeelte van het vele verrassingen herbergende Something Wild maakt regisseur Demme mooi gebruik van allerlei Americana-symbolen: de diner, de kleurrijke billboards en de kapelletjes waar hartstochtelijk gospel gezongen wordt. Op bezoek bij Lulu’s moeder doet succesvol yuppie Charlie zich voor als haar echtgenoot en zegt zij: „See, Mamma? Just the kind of man you said I should marry.” Op de reünie van haar middelbare school verandert de film plotsklaps rigoureus van toon. Daar ontmoeten ze de psychotische ex van Lulu – Ray Liotta op z’n angstaanjagends – en wordt de screwball comedy een soort film noir die de achterkant van de Amerikaanse Droom blootlegt. Toch blijft de film zeer geloofwaardig, een verdienste van de regisseur die vijf jaar later The Silence of the Lambs zou maken.

André Waardenburg