Enkel DNA Nisman aangetroffen op gevonden pistool

Een vrouw houdt een bordje met een afbeelding van de Argentijnse aanklager Alberto Nisman omhoog tijdens de begrafenisceremonie.
Een vrouw houdt een bordje met een afbeelding van de Argentijnse aanklager Alberto Nisman omhoog tijdens de begrafenisceremonie. Foto AFP/Hugo Villalobos

Op het pistool dat naast het lichaam van de Argentijnse aanklager Alberto Nisman werd gevonden is enkel DNA van de overledene aangetroffen. Dat maakte officier van Justitie Viviana Fein vanavond bekend. De toedracht van de dood van Nisman, in eerste instantie gezien als zelfmoord, wordt sterk betwist.

Nisman werd op 18 januari dood aangetroffen in de badkamer van zijn appartement. Omdat hij de volgende dag een vernietigend rapport zou publiceren over de Argentijnse overheid en over president Cristina Kirchner in het bijzonder rezen er direct twijfels over de zelfmoordverklaring. Kirchner hield het eerst in een open brief op suïcide, maar sprak later die bewering tegen.

Niemand gelooft in zelfmoord

Het ontbreken van vreemd DNA is na de autopsie, die uitwees dat er geen ander persoon betrokken was bij de dood van Nisman, het tweede bewijs dat de verklaring van zelfdoding onderschrijft. Toch geloven weinig Argentijnen in zelfmoord. Zo had Nisman tien bewakers, maar waren die nergens te bekennen ten tijde van de moord. Pas tien uur na het fatale schot werd hij gevonden. Ook zat de deur van zijn appartement niet goed op slot.

Alles wijst erop dat Nisman speelbal is geworden van een machtsstrijd tussen politici, de veiligheidsdiensten en de rechterlijke macht. Die raakten in 2013 met elkaar in onmin, toen president Kirchner na jaren van afstandelijkheid de banden met Iran plots aanhaalde. Nisman beschuldigde de president van een doofpotaffaire. Ze zou de Iraanse verdachten van een bomaanslag op een Joods-Argentijns buurthuis in Buenos Aires beschermen door het onderzoek ernaar tegen te werken.

Lees ook: Een kogel voor de waarheid (€) en De aanklager is dood en iedereen is verdacht (€).