Eibertje kiest

Wie is Eibertje? Eibertje (die Van Halteren heet, maar daar verder niet moeilijk over doet) heeft een boekje gemaakt (geschreven zou een te groot woord zijn) onder de titel Eibertje kiest. Het is het zoveelste voeding/dieetboekje waarin uitgelegd wordt wat je moet eten om niet dikker te worden en lekker in je vel te zitten. En ook wat het verschil is tussen de mens van nu en de oermens. Zitten we daarop te wachten? Kennelijk wel want Eibertje kiest staat deze week op de 6de plaats in de CPNB-bestsellerlijst. Maar omdat dit het zoveelste dieetboek is dat uitdrukkelijk geen dieetboek is, maar een gids over hoe je productverpakkingen moet lezen, volgt hier een korte samenvatting, zodat er snel weer ruimte komt voor een geschreven boek in de bestsellerslijst.

1. Eibertje deinst niet terug voor naming and shaming: op de linkerpagina staan steeds in dreigend rood enkele producten die Eibertje niet kiest. Dat is bijvoorbeeld de hagelslag van Fred en Ed (‘Welk kind heeft 7 kleurstoffen nodig op zijn boterham?’ en ‘Kinderidolen en cartoons maken een product niet beter!’) om op de rechterpagina in vriendelijk groen aan te wijzen wat Eibertje wel kiest (hagelslag van Venz waar groot op de verpakking staat: ‘Minder suiker!’)

2. Eibertje is de zoveelste die erop wijst dat in tomatenketchup suiker zit. Maar omdat elk mens tomatenketchup eet, kiest Eibertje niet de tomatenketchup van Heinz, maar die van Heinz Balanz wel. Balanz is de enige goede ketchup van Heinz, want Heinz Bio is niet goed: ‘Bio zegt helaas niets over de voedingwaarde’. Wel over de smaak misschien? Smaak is, zeg maar, niet helemaal Eibertjes ding.

3. Eibertje vindt: als je van Engelse drop houdt, heb je gewoon pech. Ga maar aan de Zonnatura Natuurdrop.

4. Eet geen Big Texas Pizza,adviseert Eibertje, maar de Margharita Classic. Als je een diepvriespizza per maand eet (en dat is in de wereld van Eibertje heel gewoon) dan scheelt je dat na een jaar 7764 calorieën.

Op de voorkant ziet Eibertje er overigens veel jonger uit dan op de achterflap. En van veel voedingsetiketten lezen ga je er ook nog heel wijs uitzien.