Aanslagen in Sinaï: 26 doden

Bij een tiental gecoördineerde aanslagen op de politie en het leger in de Egyptische Sinaï zijn gisteren zeker 26 doden gevallen. De aanslagen werden gelijktijdig uitgevoerd in drie stadjes en zijn opgeëist door een jihadistische groep die trouw heeft gezworen aan de Islamitische Staat in Syrië en Irak. President Sisi brak daarop zijn bezoek aan Ethiopië af en keerde terug naar Kairo. Het was de grootste aanslag van de afgelopen jaren. Zeker één autobom ontplofte buiten een militaire basis in el-Arish, de provinciehoofdstad van Noord-Sinaï. Tegelijkertijd werden mortiergranaten afgeschoten op de basis, die enkele gebouwen met de grond gelijkmaakten. Bij de andere aanvallen werden onder meer mortiergranaten afgevuurd op een hotel, een politieclub, en tien controleposten in el-Arish en de stad Rafah, bij de grens met Gaza. De groep die de aanslagen opeist, voorheen Ansar Beit al-Maqdis geheten, dook in 2011 op en pleegde eerder aanslagen op het leger en de politie in de Sinaï. (AP, Reuters)