#DvdW: hoe heeft de Elfstedentocht onze literatuur beïnvloed?

Elfstedentocht 1940. Deelnemers aan de Elfstedentocht binden in aller vroegte hun schaatsen onder op de Schenkeschans te Leeuwarden. Nederland, Leeuwarden, 30 januari 1940.
Elfstedentocht 1940. Deelnemers aan de Elfstedentocht binden in aller vroegte hun schaatsen onder op de Schenkeschans te Leeuwarden. Nederland, Leeuwarden, 30 januari 1940.

Vandaag precies 75 jaar geleden wonnen vijf schaatsers de zesde Elfstedentocht. Grote literatuur heeft de Tocht der Tochten niet opgeleverd, maar aan literaire schaatsscènes is geen gebrek.

Wat te denken van de openingsscène uit Thomas Rosenbooms Gewassen vlees (1994), waarin een jong katje wordt mishandeld door het notedoppen onder de pootjes te binden en het op de bevroren Zuiderzee te dumpen? Of de eindeloze dwaaltocht over het ijs in het jongensboek 00100407-01Stuurman Aart (1949) van K. Norel? Of het verhaal Drie slechte schaatsers (2004) van Tim Krabbé, waarin een gescheiden man zich op de ijsbaan realiseert hoe gelukkig hij eigenlijk is met zijn ex en en zijn zoontje?

Allemaal beter dan de schaatsscènes in het bekendste boek over winters Nederland, Hans Brinkers or the Silver Skates (1865) van de Amerikaanse Mary Mapes Dodge, die met haar succesroman een Holland-rage onder haar landgenoten veroorzaakte die nog altijd voortduurt (en die ook de geestelijke moeder is van het sluiswachterszoontje dat met een vinger in de dijk voorkomt dat de dijk bij Spaarndam doorbreekt).

Eerdere edities van deze ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ zijn te vinden op het literatuurblog ‘The Global Reader’.

Pieter Steinz zit op Twitter.