Djokovic naar finale Australian Open

Novak Djokovic viert zijn overwinning.
Novak Djokovic viert zijn overwinning. Foto AFP / William West

Tennisser Novak Djokovic heeft vanmiddag met veel moeite de finale van de Australian Open bereikt. De als eerste geplaatste Serviër knokte zich in vijf sets voorbij titelverdediger Stan Wawrinka (7-6 3-6 6-4 4-6 6-0).

Djokovic speelde niet zijn beste tennis in de halve eindstrijd. De aanvoerder van de wereldranglijst worstelde veelvuldig met zijn forehand, maar profiteerde in de vijfde set van de vele fouten van zijn Zwitserse tegenstander. Hij stuit zondag in de finale op Andy Murray. De als zesde geplaatste Schot rekende donderdag al af met Tomas Berdych.

Djokovic verloor in de zevende game van de eerste set zijn opslag, maar kreeg even later bij een voorsprong van 5-4 twee setpunten. De Serviër benutte beide kansen niet maar was even later in de tiebreak oppermachtig. Hij gunde zijn tegenstander slechts één puntje (7-1).

In de tweede set profiteerde Wawrinka wel van een mislukte servicebeurt van Djokovic. De Serviër kon niet meer voorkomen dat hij voor het eerst op deze Australian Open een set verloor (6-3). De Serviër herstelde zich in de derde set (6-3), hoewel hij eerst nog een voorsprong van 2-0 verspeelde. Ook in de vierde set keek Wawrinka tegen een achterstand van 2-0 aan. Deze keer vocht de Zwitser zich wel succesvol terug (6-4).

In de beslissende vijfde set maakte Wawrinka plotseling veel te veel fouten. Djokovic hield het hoofd koel en gunde de Zwitser van wie hij vorig jaar verloor in Melbourne geen game. (ANP)