Economie

Dit is waarom het vakantiehuis van je buurman al 450 dagen te koop staat

Foto ANP

De huizenmarkt herstelt zich langzaam. Geldt dat ook voor vakantiehuisjes? Naar schatting 8000 vakantiehuizen, van de in totaal 110.000, staan te koop. Voor wie zijn recreatiewoning wil verkopen, is dat nog knap lastig. Vijf redenen.

1. Bezitten is uit

Wat zeggen de cijfers? Vooral dat een vakantiehuisje verkopen al jaren een crime is. Rond 2000 stonden ze gemiddeld 2,5 maand te koop. In 2009 was het al meer dan een jaar en inmiddels zelfs een jaar en vier maanden. De gemiddelde verkoopprijs per vierkante meter bleef wel lang stabiel. Die neemt pas sinds 2011 af en is sindsdien met een tiende gedaald.

De afname past in de trend van meer lenen, huren en minder bezitten. Waarom kopen, als je ook gemakkelijk een paar keer per jaar in een ander appartement kan zitten via woningruil of AirBNB?

2. Er zijn nogal wat hobbels

Het is de ideale spin: de recreatiewoning wordt de komende jaren populair, meent makelaarsvereniging NVM. Vakantiehuisjes kreeg je de afgelopen jaren aan de straatstenen niet kwijt, maar binnenkort zouden er jaarlijks 3500 verkocht kunnen worden, een verdubbeling. Dat NVM-onderzoek (uitgevoerd door Bureau Stedelijke Planning) ging over vakantiewoningen - dat kan de steekproef hebben beïnvloed: wie zich al voor vakantiewoningen interesseert, kan eerder geneigd zijn mee te doen.

En er zijn wat mitsen en maren voordat de verkoop echt gaat lopen, erkennen de makelaars. Momenteel is er “sprake van verzadiging”; “economisch herstel” moet wel eerst doorzetten; ook “moeten de mogelijkheden om recreatiewoningen te financieren ruimer worden”. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat dáár geen plannen voor zijn.

3. Oude meuk verkoopt niet

Er worden jaarlijks gemiddeld 1500 huisjes gebouwd, de afgelopen jaren wat minder. Deze nieuwbouw verkoopt nog, en is gemakkelijker te verhuren dan oude huisjes. Verhuurinkomsten zijn voor particulieren vrijgesteld van belasting. Zo’n huis kun je dus ook als belegging zien, rendement niet gegarandeerd.

Maar oudere recreatiewoningen? Daarvan is het aanbod veel groter dan de vraag. “Verouderde woningen”, die “niet meer in contact staan met de markt”, noemt adviseur Merlijn Pietersma van adviesbureau ZKA het grootste probleem. Die zijn lastig te verhuren, te verkopen, en ze zijn ook nog eens slechte reclame voor de Nederlandse vakantiemarkt, zegt Pietersma:

“Je moet je toch niet voorstellen dat je, als buitenlandse klant bijvoorbeeld, in zo’n aftandse afgesleten bungalow terechtkomt.”

4. Het moet maar net in een mooi park staan

Ongeveer de helft van de vakantiehuisjes staat in een vakantiepark. Van grote spelers als Roompot (100 parken), Landal (70 parken) of Center Parcs (9 parken). Of van kleine uitbaters met een kleinere portemonnee. En dat kan veel uitmaken.

Een béétje huisjespark heeft een goed onderhouden zwembad, sauna en een fancy speeltuin. Je kan die markt niet vergelijken met die van normale huizen, zegt onderzoeker Joris Quaedflieg, die namens Bureau Stedelijke Planning het NVM-onderzoek uitvoerde:

“Het grote verschil is dat je met een beheerder te maken hebt, dat brengt risico’s met zich mee omdat de kwaliteit daarvan grote invloed heeft op de prijs.”

5. Ver van zee wordt ’t moeilijk

Op de Wadden, en aan de Noordzeekust, daar verkopen vakantiewoningen wel. Maar wil je van je huisje in Twente, op het platteland in Zuid-Holland of Groningen af? Dan wordt het lastig, helemaal als het een verouderd huis is. Pietersma:

“Er zijn delen van Nederland waar zoveel te koop staat, dat je je afvraagt of de markt er ooit wel aantrekt.”