‘Dik, maar toch aardig’. Krant oogst kritiek met ‘shocking’ necrologie

‘Ze zag er gewoontjes uit, had duidelijk overgewicht, maar was toch een prettig en slim persoon’. Deze week overleed de Australische bestsellerschrijfster Colleen McCullough. Haar necrologie in een Australische krant leidt nu tot ophef.

In een necrologie wordt Australische schrijfster Colleen McCullough omschreven als 'normaal van uiterlijk, en duidelijk te zwaar'.
In een necrologie wordt Australische schrijfster Colleen McCullough omschreven als 'normaal van uiterlijk, en duidelijk te zwaar'. Foto Twitter

‘Ze zag er gewoontjes uit, had duidelijk overgewicht, maar was desondanks een prettig en slim persoon’. Deze week overleed de Australische bestsellerschrijfster Colleen McCullough. Haar necrologie in een Australische krant leidt nu tot ophef.

De gewraakte passage stond deze week in The Australian. In de passage wordt de deze week op 77-jarige leeftijd overleden Australische schrijfster Colleen McCullough omschreven als ‘gewoontjes, dik, maar wel vriendelijk’:

Twitter avatar guardian The Guardian #MyOzObituary: Colleen McCullough fans mock obituary in the Australian http://t.co/tqT9Okq8oF http://t.co/d1Ci0nivPh

Echt gepubliceerd?

Collega’s van McCullough gaan op Twitter met de opening aan de haal, meldt ook The Guardian. Zo schrijft auteur Richard Watts:

‘Despite being an overweight homosexual with no fashion sense, he was nonetheless a moderately successful arts journalist.’

De Engelse auteur Neil Gaiman vraagt zich op Twitter openlijk af of de necrologie daadwerkelijk gepubliceerd is:

Twitter avatar neilhimself Neil Gaiman It was. Shocking, stupid, belittling, nonsensical. https://t.co/qLOvNLKeXa RT @gpeddino: I refuse to believe that was actually published.

Reuma

McCullough, wier debuutroman Tim in 1979 werd verfilmd met Mel Gibson in de hoofdrol, leed al jaren aan reuma.

Ze werd in Nederland bekend met haar eveneens verfilmde familieroman De Doornvogels. Van dat boek werden wereldwijd dertig miljoen exemplaren verkocht. Het laatste boek van McCollough, die ook neurofysoloog was in Sydney en Engeland, dateert van 2013.