Dijsselbloem wil duidelijkheid van Griekenland

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en de nieuwe Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis geven een persconferentie na afloop van hun eerste kennismaking.
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en de nieuwe Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis geven een persconferentie na afloop van hun eerste kennismaking. Foto Reuters/Kostas Tsironis

Griekenland moet snel duidelijkheid verschaffen over zijn standpunten nu het een nieuwe regering heeft. Dat heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vandaag gezegd na een gesprek met de Griekse premier Alexis Tsipras en minister van Financiën Yanis Varoufakis. Hij waarschuwde tevens dat “eenzijdige beslissingen het land niet verder gaan helpen.”

De nieuwe collega van Dijsselbloem, minister van Financiën in Nederland, heeft gezegd dat Griekenland geen zaken meer zal doen met de trojka van de Europese Unie, Europese Centrale Bank en het IMF. Die legden tijdens het hoogtepunt van de eurocrisis zware bezuinigings- en hervormingsmaatregelen op aan Athene in ruil voor een pakket aan steunmaatregelen. Het steunprogramma loopt eind volgende maand af.

‘Niet afspraken negeren’

Varoufakis wil wel in gesprek met de andere eurolanden over de aanpassingen van de voorwaarden van de ontvangen steun, maar over een eventuele aanpassing of verlenging van die afspraken zijn nog geen concrete plannen gemaakt. Dijsselbloem zei na afloop van de ontmoeting met de Grieken dat het “niet wijs is om de gemaakte afspraken te negeren”. Griekenland heeft veel voortgang heeft geboekt bij de aanpak van zijn financiële problemen, en dat het belangrijk is die niet verloren te laten gaan, aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem was vandaag in Athene om kennis te maken met de nieuw gevormde regering van Griekenland. De linkse partij Syriza boekte afgelopen zondag een grote overwinning bij de parlementsverkiezingen. Daarop sloot leider Alexis Tsipras een coalitie met de kleine rechtse partij de Onafhankelijke Grieken om een meerderheid te vormen.

EU-uittreding niet waarschijnlijk

In Europa is met enige zorg gereageerd op de verkiezingsuitslag van afgelopen zondag. Dat komt doordat een deel van Syriza uitgesproken eurosceptisch is. Daarnaast heeft Tsipras de verkiezingen gewonnen met de belofte te gaan onderhandelen over de lening die Griekenland heeft ontvangen van Europa. Dat móét hij dus gaan doen.

Tsipras wil dat een deel van de schulden van zijn land worden kwijtgescholden. Daar is volgens de eurogroep geen ruimte voor. In Europa is men bang voor een precedentwerking: als ze Griekenland hierin tegemoet komen, zal straks Portugal dat ook willen. Bovendien willen verschillende Europese landen, met als voorlopers Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië, gewoon hun geld terugzien.

De kans dat Griekenland uit de EU stapt, is overigens niet zo groot. Het is zowel voor de EU als voor Griekenland niet wenselijk. De EU zou dan breekbaar blijken, en meerdere landen zouden het voorbeeld van Griekenland kunnen volgen. De Grieken kunnen met de huidige lokale economie momenteel niet op eigen benen staan. Bovendien zou de drachme, de nationale munt die dan weer zou moeten worden ingevoerd, flink last krijgen van inflatie.

Lees ook: Gaat Griekenland uit de euro? Zes vragen over de verkiezingsuitslag en Syriza probeert status-quo EU te doorbreken (€).