Defensiepersoneel in 2008 nog blootgesteld aan giftige verf

Een brief van de Arbeidsinspectie uit 2008 is in tegenspraak met recente beweringen van de minister.

Defensie heeft tot zeker 2008 medewerkers blootgesteld aan zeer kankerverwekkende chroomhoudende verf, chroom-6. Dat blijkt uit een brief van de Arbeidsinspectie uit 2008, die door het ministerie van Defensie is vrijgegeven in het kader van de Wet openbaarheid bestuur.

Dit feit is in tegenspraak met informatie die minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) een half jaar geleden naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin meldde ze dat sinds 2001 „ongeacht de kosten” maatregelen zijn genomen om de blootstelling aan de chroomverf te voorkomen. Toch concludeerde de Arbeidsinspectie zeven jaar later dat afzuiginstallaties op vliegbasis De Kooy, bij Den Helder, slecht functioneerden en juist verfnevel door de hele onderhoudsruimte verspreidden.

Deze laatste onthulling past in een decennialang patroon. Sinds 1989 wist Defensie al hoe kankerverwekkend de chroomverf was. En sinds die tijd accepteerde het ministerie ook dat medewerkers desondanks bij werkzaamheden aan de verf bleven blootgesteld. Weliswaar ontstond er af en toe paniek op het ministerie, als media berichtten over onveilig gebruik van de verf, of over een verontrustende luchtmeting. Maar veiligheidsmaatregelen bleven uit of verwaterden, onlangs herhaalde waarschuwingen van inspectiediensten en beloften van beterschap. Elke keer dat nieuwe documenten worden vrijgegeven, blijkt dat Defensie langer onveilig met de verf doorwerkte dan gedacht.

Minister Hennis heeft de NOS laten weten dat de Arbodienst van Defensie op dit moment onderzoek doet in alle tien werkplaatsen waar nog met de chroomhoudende verf wordt gewerkt. Daar werken ongeveer 900 mensen. Als blijkt dat een werkplaats onveilig is, wordt het werk daar stilgelegd. Het werken met andere verf is niet altijd mogelijk, aldus Defensie, omdat die niet voldoende roestwerend zijn.