Opinie

De gouden tijden van het internet zullen herleven

IS laat met propagandafilmpjes en glossy sites zien hoe mooi het kalifaat is. De Europese Unie kan niet achterblijven, meent Ilja Leonard Pfeijffer.

Van mijn goede vriend en collega Arjen van Veelen is de gevleugelde uitspraak: ‘Er is niets erger dan een oude man van boven de vijftig die internet ontdekt.’

En wie ‘internet’ zegt, denkt al gauw aan terrorisme. Vervlogen, ach, voorgoed voorbij is het gouden tijdperk van de onschuld van internet toen daar alleen nog maar porno te vinden was. Wie tegenwoordig in een nostalgische bui op zoek gaat naar een ouderwetse milf of een teenager met lollypop en witte sokjes, moet zijn zoektermen uiterst zorgvuldig kiezen om niet te stuiten op enorme hoeveelheden islamitische propaganda, glossy sites van het kalifaat, filmpjes van onthoofdingen en instructies voor het plegen van terroristische aanslagen.

Al dat recentelijk explosief toegenomen terrorisme moet natuurlijk wel gecoördineerd worden. Anders wordt het een puinhoop. Daarom hebben we al een tijdje een nationale terreurcoördinator. Maar terrorisme houdt natuurlijk niet op bij de landsgrenzen, dus er is ook behoefde aan grensoverschrijdende coördinatie. De EU-terrorismecoördinator heet Gilles de Kerchove. Hij is een man van boven de vijftig en heeft internet ontdekt.

En hij is geschrokken. Het is hem opgevallen dat de onthoofdingsvideo’s van IS uiterst geraffineerd zijn gemaakt. „Sommige zijn gedurende zes uur opgenomen om het afschrikwekkende effect te maximeren”, zegt hij in een interview in de Volkskrant. „Dat zijn dus geen amateurs die alleen even de onthoofding filmen.” De terreurcoördinator wil dat de EU-landen reclamemensen en pr-experts inhuren om minstens zo effectief te zijn op internet als de terroristen.

De Kerchove is niet bepaald van de softe aanpak. Hij pleit ervoor dat wij Europeanen snoeihard in de tegenaanval gaan op internet met clips waarin de strijders van de kalief worden neergezet als een bende door seks geobsedeerde verkrachters. Ik stel mij voor hoe onze reclamemensen en pr-experts dit met al hun professionaliteit tijdens zes uur durende opnamen geraffineerd in beeld gaan brengen om het effect te maximaliseren. Ik zie de gouden tijden van internet herleven.

Maar we moeten natuurlijk ook gaan ronselen op internet. Dat doet IS ook. Ze maken filmpjes die laten zien hoe mooi het leven is in het kalifaat en hoe gastvrij de buitenlandse jihadisten worden onthaald. Daar kunnen wij niet bij achterblijven.

Ik stel voor dat wij clips gaan maken die nadrukkelijk zijn gericht op de groeimarkt van Afrikaanse would be-immigranten en Syrische vluchtelingen om hen met beelden van de zegeningen van het leven in de Europese Unie te ronselen en te verleiden om onze gelederen te komen versterken. Tegenover die zogenaamde gastvrijheid van de jihad stellen wij ons waarlijk humane vreemdelingenbeleid dat aan iedere buitenlander die zich bij ons komt voegen een volwaardig bestaan belooft met dezelfde rechten als alle andere EU-burgers en dezelfde kansen om te delen in onze onmetelijke rijkdommen.