De Duitsers en wij leggen onze mierenmoraal op aan heel Europa

Illustratie Taylor Jones

Zuid-Europa zucht onder het juk van bezuinigen. Armoede en werkloosheid lopen op. Ooit vonden wij, Noord-Europeanen, dat een groot moreel probleem. Nu laat het ons ijskoud. En dus slaat Griekenland terug, schrijft auteur Geert Mak.

Wat is het verhaal een fantastisch geschenk! Wat biedt onze menselijke neiging tot vertellen een vreugde, en ook een troost. Wij mensen zijn, zoals de historicus Philipp Blom zo mooi zegt, „een verhalende diersoort”. En dat zijn we niet voor niets. Verhalen brengen structuur in de chaos van de geschiedenis en van de politiek. Ze dragen lessen aan voor de toekomst, ze versterken een bepaalde orde, ze geven ons helden om ons aan op te trekken, schurken en verraders om weg te trappen.

Onuitgesproken vormen verhalen zo een diepe, drijvende kracht achter de publieke opinie. Ze bepalen, onbewust, maar al te vaak de prioriteiten van politici. Maar passen al die oude verhalen nog wel bij deze 21ste eeuw? Kunnen ze in deze nieuwe werkelijkheid soms zelfs niet razend gevaarlijk zijn? We vragen het ons zelden af.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘De Duitsers en wij leggen onze mierenmoraal op aan heel Europa’ (€)