Crimineel of held?

Foto Gary Cameron/Reuters
Foto Gary Cameron/Reuters

Low life scum’ en ‘oorlogscrimineel’, zo noemden woedende betogers Henry Kissinger gisteren in Washington. Deze Amerikaanse vrouw, lid van de Code Pink-beweging, zwaait met handboeien in de richting van de inmiddels 91-jarige Republikeinse diplomaat. Code Pink eist dat Henry Kissinger, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken in de jaren zeventig onder de presidenten Richard Nixon en Gerald Ford, zijn Nobelprijs voor de Vrede inlevert. De beweging noemt Kissinger een oorlogscrimineel vanwege zijn rol in de Vietnamoorlog. Begin jaren zeventig, toen Nixon net president was, was de Amerikaanse militaire interventie in Vietnam op een hoogtepunt. Kissinger speelde een grote rol in de onderhandelingen met Noord-Vietnam, die gepaard gingen met intensieve bombardementen en aanvallen op de bevoorradingslijnen van de Vietcong in grensgebieden van Laos en Cambodja. Kissinger was samen met Madeleine Albright en George P. Schultz, eveneens ex-ministers van Buitenlandse Zaken, opgeroepen om te getuigen in een deskundigenpanel. De zaal is kort na het incident ontruimd.