Athene verzwakt EU-Ruslandbeleid

EU-antwoord op bloedbad in Marioepol is minder hard door pro-Russische lijn van nieuwe Griekse regering.

De nieuwe Griekse coalitieregering van uiterst links en nationalistisch rechts is er gisteren in Brussel in geslaagd een besluit over aanscherping van de EU-sancties tegen Rusland af te zwakken.

EU-ministers van Buitenlandse Zaken waren gisteren bijeen voor een extra ingelast overleg over het opgelaaide geweld in Oost-Oekraïne. Ze besloten de zwarte lijst van (pro-)Russische politici, zakenlieden en functionarissen die de EU niet in mogen, uit te breiden.

Dit besluit was een stuk minder hard dan waarop landen als Polen en Litouwen aandrongen, na de bloedige aanval van pro-Russische separatisten op de Oekraïense havenstad Marioepol afgelopen weekend. Dat komt vooral door het debuut in Brussel van de nieuwe Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias, lid van het links-radicale Syriza van premier Alexis Tsipras. Kotzias botste hard met enkele Europese collega’s, tijdens een vergadering die door aanwezigen als „emotioneel” werd beschreven. Even leek het er zelfs op dat de ministers niet tot een vergelijk zouden komen. Voor besluiten over buitenlands beleid is unanimiteit nodig.

De conclusies van de ministers zijn zwakker dan in een eerdere ontwerpversie. De bestaande sancties, die in maart aflopen, worden verlengd tot september, in plaats van december. En de Europese Commissie moet, voor als de situatie verslechtert, voorbereidingen treffen voor „passende actie” en niet, zoals het er eerder stond, „verdere sancties”.

Syriza, dat zondag de Griekse verkiezingen won, heeft goede banden met Moskou. Dit geldt ook voor haar coalitiepartner, de nationalistische Onafhankelijke Grieken. Het maakt het EU-sanctiebeleid, dat toch al onder druk stond, extra lastig.

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini maakte gisteren een opgeluchte indruk. „Over één ding kan ik vanavond blij zijn en dat is dat we de eenheid hebben weten te bewaren”, zei ze na afloop. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) sprak van van een „combinatie van druk en dialoog”. Europa steunt het diplomatiek overleg met Rusland volgens het zogenoemde Normandië-formaat, zei Koenders. Hij doelde op het vierpartijenoverleg tussen Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne, dat vorig jaar in Normandië begon.

De afgelopen 24 uur vielen bij gevechten in en rond Donetsk twaalf doden, zo meldden de Oekraïense autoriteiten vanochtend.