Ajam pangeh

Deze ajam pangeh uit Bantam is een recept van Beb Vuyk. Haar Groot Indonesisch Kookboek stamt uit 1973, maar is onlangs opnieuw uitgegeven. De inhoud is daarbij grotendeels ongewijzigd gebleven, terwijl de tijden toch veranderd zijn. Nu producten als gember- en laoswortel overal te koop zijn (en zich, bij gebrek aan toko in de buurt, prima laten invriezen) geef ik er persoonlijk de voorkeur aan Vuyk’s poeders te vervangen door het verse origineel. Ook die gedroogde basilicum zou ik liever of weglaten of vervangen door verse kemangi (Aziatische citroenbasilicum) of desnoods gewone basilicum. Wrijf de helft van de uien fijn met alle knoflook, de sambal, kemiri’s, de laos, gember en koenjit. Roer de andere helft van de gesnipperde uien hier doorheen een bak dat alles even op in de olie tot de uien geel zijn. Dit is de boemboe. Zet de kip op met kokend water en zout; koken de stukken kip halfgaar, haal het vlees van het bot en snijd het in dobbelsteentjes. Zet 2,5 dl van de bouillon op met het blokjes santen en de boemboe en salamblaadjes en voeg er, als het kookt, de stukjes kip aan toe. Kook de massa tot het kippenvlees gaar is en de saus ingedikt. Roer er dan het citroensap doorheen en de basilicum.