Afrikaanse troepenmacht moet opmars Boko Haram stuiten

Soldaten uit Tsjaad patrouilleren bij de grens tussen Nigeria en Kameroen. Tsjaad stuurde eerder deze maand troepen en zo'n 400 militaire voertuigen naar Kameroen om te helpen in de strijd tegen Boko Haram.
Soldaten uit Tsjaad patrouilleren bij de grens tussen Nigeria en Kameroen. Tsjaad stuurde eerder deze maand troepen en zo'n 400 militaire voertuigen naar Kameroen om te helpen in de strijd tegen Boko Haram. Foto AFP / Ali Kaya

De Afrikaanse Unie gaat een multinationale troepenmacht van 7500 militairen vormen die moet strijden tegen Boko Haram. De opmars van de Nigeriaanse terreurbeweging vormt een bedreiging voor de Afrikaanse veiligheid en ontwikkeling, vindt de chef van de unie, Nkosazana Dlamini-Zuma.

De missie krijgt een mandaat van een jaar en kan daarna worden verlengd, zo bleek bij de bekendmaking van de strijdmacht tijdens de top van het politieke statenverband van Afrikaanse landen in Ethiopië. De strijd tegen moslimextremisten van Boko Haram was vandaag een van de belangrijkste onderwerpen van gesprek voor de 54 lidstaten van de Afrikaanse Unie.

13.000 doden

“Boko Haram is een gevaar voor de vrede en de veiligheid in Nigeria en de regio”, zei Dlamini-Zuma. De terreurgroep heeft een deel van het noordoosten van Nigeria in handen en voert ook aanvallen uit in buurland Kameroen. Het geweld van Boko Haram en de offensieven van het Nigeriaanse regeringsleger hebben sinds 2009 het leven gekost aan 13.000 mensen.

Nigeria had eind vorig jaar al met Kameroen, Niger, Tsjaad en Benin afgesproken een 3000 man sterke troepenmacht in het leven te roepen. Die is nog altijd niet actief vanwege onenigheid tussen de regering in hoofdstad Abuja en de regeringen van buurlanden.

De top van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba duurt twee dagen. Eerder vandaag werd de Zimbabwaanse president Robert Mugabe er benoemd tot nieuwe voorzitter. De inmiddels 90-jarige Mugabe wordt de opvolger van Mohamed Ould Abdel Aziz, de president van Mauritanië, die de functie het afgelopen jaar bekleedde.