Loting fataal voor pechvogel Mali

Arm Mali. Drie keer gelijkgespeeld in de groepsfase van de Afrika Cup, gedeeld tweede eindigen in poule D en nu toch naar huis.

Alle drie de wedstrijden van het West-Afrikaanse land eindigden in 1-1. Het bizarre toeval wil dat ook concurrent Guinee dit deed. Gevolg: de twee landen stonden gelijk in de poule, in punten, op doelsaldo en in onderling resultaat.

Dilemma voor de organisatie van het Afrikaanse voetbaltoernooi, want na poulewinnaar Ivoorkust kan maar één land door naar de kwartfinales.

Dan maar loten. Gisteren bepaalde de loting in een hotel in hoofdstad Malabo van gastland Equatoriaal-Guinea dat Guinee doorgaat. In de de kwartfinale spelen zij zondag tegen Ghana. Groepswinnaar Ivoorkust treft Algerije.

Het is de tweede keer in de historie van de Afrika Cup dat het lot beslist welk land doorgaat. In 1988 verliet Ivoorkust het toernooi, Algerije won toen de loting.

Het Nederlands elftal overkwam iets soortgelijks, op het WK in 1990 in Italië. Oranje en Ierland hielden elkaar in evenwicht in de poule. De loting bepaalde dat Ierland tweede werd, Nederland ging als een van de vier beste nummers drie door naar de achtste finales. Daarin verloor het van de latere wereldkampioen West-Duitsland.