Vandaag in de bioscoop

Zonder de rel had je The Interview nooit in Nederland kunnen zien

Foto EPA

Woedend waren ze, eind vorig jaar in Pyongyang. Over de film The Interview, waarin de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un in slow-motion wordt opgeblazen door Amerikaanse journalisten.

Woedend waren ze ook in de VS. Daar richtte de kritiek zich vooral op filmproducent Sony Pictures, die na dreigementen van de hackers besloot om The Interview niet uit te brengen. Uiteindelijk ging Sony overstag en werd de film op 24 december online uitgebracht. Een dag later draaide ging de film ook in 331 kleinere bioscopen in première.

Vanaf vandaag draait The Interview ook in Nederland. De film draaide vorige week al in een paar kleine bioscopen, georganiseerd door dit filmclubje.

Heeft Noord-Korea zich erbij neergelegd?

Nee. De media-aandacht voor het onderwerp is gaan liggen, maar er wordt nog steeds geruzied. Begin dit jaar herhaalde de FBI de verdenking dat Noord-Korea de hack zou hebben georkestreerd. Pyongyang ontkende opnieuw.

https://www.youtube.com/watch?v=2oo2-0xvCZ8

En na zijn State of the Union zei Obama in een interview met vloggers op YouTube dat een regime zoals dat in Noord-Korea, uiteindelijk zal vallen. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau kwam snel met een verklaring: Obama was een treurige, chagrijnige loser.

Ondertussen blijft Noord-Korea zijn best doen om The Interview uit de bioscopen te weren. Soms lukt dat. Zo besloot Cambodja deze week om de film in de ban te doen, na diplomatieke verzoeken uit Noord-Korea.

Maar niemand in Pyongyang lijkt zich er druk over te maken dat de film nu ook in Nederland gaat draaien. Het ministerie van Buitenlandse Zaken – dat sinds 2001 diplomatiek banden onderhoudt met Noord-Korea – laat weten dat er geen contact is geweest over de film.

“Becoming desperate”

Maar op het kantoor van de Noord-Koreaanse VN-ambassadeur in Zwitserland, So Se Pyong, zeggen ze weten dat er wel degelijk een statement is, van drie pagina’s. Ze mailen het meteen door.

“The U.S. and its vassal forces are becoming desperate in their moves to dare hurt the dignity of the supreme leadership of the DPRK.”

Alleen: dit gaat niet over Nederland. Noord-Korea maakt zich boos over het vertonen van de film op het internationale filmfestival van Berlijn, volgende maand. Een foutje, want de film draait daar helemaal niet.

Het zou Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, echter niet verbazen als er alsnog een reactie komt op het vertonen van de film in Nederland:

“Door de genadeloos afgedwongen leiderschapscultus in het land, is Noord-Korea het aan zijn stand verplicht om zich druk te maken als de waardigheid van de leider in het geding komt.”

Ophef kwam Sony goed uit

En er is nog een partij die de ophef over The Interview goed uitkwam: Sony Pictures. De filmproducent werd deze week door de International Cinematographers Guild genomineerd voor een prijs voor beste marketingcampagne van het jaar. Zonder alle aandacht had de film het wellicht niet goed gedaan.

Want dat doet de film tot nu toe wel. Sony liet eerder deze maand dat de film al minstens 40 miljoen dollar aan video-on-demand en online inkomsten had opgebracht. En dat met een productiebudget van 44 miljoen euro. Ter vergelijking: de komedie The Dictator van Sacha Baron Cohen uit 2012 had een budget van 65 miljoen dollar en bracht ruim 59 miljoen dollar op.

Zonder de rel had de film misschien nooit de Nederlandse bioscopen gehaald. Uit de gehackte en vervolgens gelekte e-mails van Sony bleek dat de Nederlandse distributeur de film had omschreven als “op zijn best ongebalanceerd” met “weinig potentie in Nederland”.