Graphic of the day

Zo ziet het verschil tussen Noord- en Zuid-Europa eruit

The EU and Greek flags flutter in central Athens on January 15, 2014. Before snap elections were unexpectedly called in Greece on January 25, the troubled country was expected to finally limp out of recession after six painful years in the red. Now, with a clear electoral result far from certain, Greece's long-suffering business community fears that any chance of a tentative recovery will be delayed -- if not killed off outright -- by a damaging political stalemate. AFP PHOTO/LOUISA GOULIAMAKI
The EU and Greek flags flutter in central Athens on January 15, 2014. Before snap elections were unexpectedly called in Greece on January 25, the troubled country was expected to finally limp out of recession after six painful years in the red. Now, with a clear electoral result far from certain, Greece's long-suffering business community fears that any chance of a tentative recovery will be delayed -- if not killed off outright -- by a damaging political stalemate. AFP PHOTO/LOUISA GOULIAMAKI Foto AFP

Hoe hard wordt de botsing tussen Griekenland en Europa? Die vraag staat centraal nu de Grieken de radicaal-linkse partij Syriza aan een forse verkiezingsoverwinning hebben geholpen. Partijleider Alexander Tsipras, inmiddels premier, kondigde deze week aan dat het land “vijf jaar van catastrofale bezuinigingen achter zich laat.” Hij wil met Europa heronderhandelen over financiering van de overheidsschuld. Onder meer Duitsland en Nederland hebben al laten weten daar weinig voor te voelen.

Maar hoe ziet die economische tegenstelling tussen Noord- en Zuid-Europa er eigenlijk uit? NRC Q zet een aantal kerncijfers op een rij.

Dat overwegend negatieve zuidelijke plaatje heeft zijn weerslag op het vertrouwen dat men per euroland heeft in de economie en de banenmarkt, zo blijkt uit de meest recente Eurobarometer van de Europese Commissie. Niet zo gek dus dat de stemming vooral in het zuiden allesbehalve goed is.