Wist de NS van die zak met die camera?

Station Leiden werd gisteren ontruimd. De gevreesde ‘bom’ bleek een camera. Wiens idee was ‘t?

Het treinverkeer werd stilgezet, het station ontruimd, en zelfs de Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam eraan te pas. Gisterochtend werd op Leiden Centraal een vuilniszak gevonden, vastgeplakt aan een lantaarnpaal. Pas na een paar uur werd duidelijk dat daar geen bom in zat, zoals werd gevreesd, maar een camera. Die was daar opgehangen door een reclamebureau, meldt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen.

Verschillende reizigers maakten gisterochtend melding van het pakketje op Leiden Centraal. De politie zette het perron af en riep de hulp in van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Die onderzocht het pakje met een robot. Toen bleek dat in het pakket geen bom zat, maar een camera. Na het middaguur werd het sein veilig gegeven en werd het treinverkeer hervat. Later maakte de NS bekend dat een reclamebureau het pakket plaatste.

De NS onderzoekt nog of iemand binnen het bedrijf toestemming gaf voor de actie. Volgens De Telegraaf wilde de NS op deze manier zelf een reclamespotje opnemen. Op Twitter verschenen berichten dat iemand van NS of ProRail toestemming zou hebben gegeven om de camera op te hangen. Rijgersberg: „Of dat zo is, zijn we nog aan het uitzoeken. Maar ook al zou die partij van iemand toestemming hebben gekregen om een camera op te hangen, dan zeker niet op deze manier, bedekt door een vuilniszak. Zeker niet in deze tijden.”

De naam van het reclamebureau dat het tasje ophing, wil Rijgersberg van de NS niet noemen. „Het is een bedrijf waar we een commercieel contract mee hebben. We hebben op het station verschillende vormen van reclame, maar dat ze dit doen op ons station is heel ongewoon.”

Als er wel sprake van toestemming is geweest „dan hadden alle aanwezige werknemers daarvan op de hoogte moeten zijn”, zegt Rijgersberg. De NS doet volgens de woordvoerder zijn uiterste best om „de onderste steen boven te krijgen”.