Vermiste vlucht MH370 nu officieel ‘ongeluk’ - compensatie voor nabestaanden

Een toestel van Malaysia Airlines op de luchthaven van Kuala Lumpur. Vlucht MH370 gaat nu officieel de boeken in als ongeluk.
Een toestel van Malaysia Airlines op de luchthaven van Kuala Lumpur. Vlucht MH370 gaat nu officieel de boeken in als ongeluk. Foto EPA / Ahmad Yusni

De verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines wordt officieel bestempeld als “ongeluk”. Door die stap kunnen de nabestaanden van de 239 slachtoffers worden gecompenseerd, zo maakte de Maleisische luchtvaartautoriteit (DCA) vandaag op een persconferentie bekend. Wel gaat de zoektocht naar het toestel gewoon door, aldus DCA-voorzitter Azharuddin Abdul Rahman.

De Maleisische regering en internationale onderzoekers zijn al maanden op zoek naar sporen van het toestel, dat in maart van vorig jaar van de radar verdween. Dat proces heeft vooralsnog echter niets opgeleverd en nog altijd is niet duidelijk wat er met het toestel is gebeurd. De laatste maanden is de zeebodem van de Indische Oceaan minutieus afgespeurd.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Zoektocht naar het toestel gaat wel door. Maar #MH370 nu officieel verloren na een ongeluk. Zo gaat het de boeken in, voor wat het waard is
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen “underwater search is still ongoing and the exercise is currently being performed by four vessels. To date, the search has covered 18,600km”

Malaysia Airlines klaar om compensatie te bieden

Door het verdwenen toestel nu officieel weg te zetten als ongeluk wordt het mogelijk om de families van de nabestaanden een vergoeding te betalen. Bovendien zijn er geen concrete bewijzen om een andere afloop te veronderstellen, aldus Rahman. Malaysia Airlines heeft het geld voor zo’n compensatieregeling al klaarstaan, zo meldt Reuters.

Dat de Maleisische overheid het lot van het vermiste toestel heeft bepaald, wil niet zeggen dat de zoektocht nu wordt gestaakt. Nog altijd zoeken reddingsdiensten in de oceaan naar sporen van het vliegtuig, dat op weg was van Kuala Lumpur naar Peking.