Veel verkeershinder door winterweer - drie keer zo veel file als normaal

Op het moment staat er meer dan 200 kilometer file op de Nederlandse wegen. Dat wordt nog veel meer, zo verwacht de Verkeersinformatiedienst.
Op het moment staat er meer dan 200 kilometer file op de Nederlandse wegen. Dat wordt nog veel meer, zo verwacht de Verkeersinformatiedienst. Foto ANP / Bart Maat

Het verkeer op de Nederlandse wegen ondervindt vanmorgen veel hinder van het winterweer. Omstreeks 7.00 uur stond er bij elkaar bijna 100 kilometer file, ruim drie keer zo veel als gebruikelijk op dat tijdstip. Inmiddels staat er meer dan 260 kilometer, zo meldt de Verkeersinformatiedienst (VID)

Op de A2 tussen Den Bosch en Utrecht is de rij met stilstaande auto’s inmiddels gegroeid tot meer dan 31 kilometer. Ook op de A27 van Breda naar Gorinchem staan kilometerslange files, net als op de A7 bij Wijdewormer en op de A27 bij de Merwedebrug. De opstoppingen zijn vooral het gevolg van de hagelbuien.

Twitter avatar vid VID Ach en wee. 31 kilometer file op de #A2. #sneeuw. Dat is de langste die we in de aanbieding hebben.

Afgelopen nacht preventief gestrooid

De VID rekent voor vandaag op een zware ochtendspits, met meer dan 350 kilometer file. Ondanks de kou en hagel valt het aantal ongelukken vooralsnog echter mee. Dat komt doordat Rijkswaterstaat afgelopen nacht in het hele land preventief heeft gestrooid.

Het winterse weer van vanmorgen leidt vooral in het midden van het land tot veel file. Ook vanavond en vannacht verwacht weersdienst KNMI nog veel winterse buien en sneeuwval. Omdat het op veel plaatsen licht gaat vriezen, neemt de kans op gladheid op veel plekken toe, aldus het weerkundig instituut.

Ook op het spoor problemen door weer

De problemen als gevolg van het winterweer beperken zich bovendien niet tot de wegen alleen. Reizigers op het spoor moeten ook rekening houden met vertragingen, omdat de NS met een “winterdienstregeling” rijdt. De vervoerder heeft daarvoor gekozen zodat eventuele storingen gemakkelijker op te lossen zijn, zo meldt het ANP.

In vergelijking met een “normale dag” rijdt vandaag ongeveer 80 procent van de treinen. Vooral op drukke trajecten komt de trein minder vaak langs. In de Randstad rijdt nu elk half uur een trein, terwijl dat normaliter eens per kwartier is. In het noorden van het land en Zeeland rijden de treinen volgens het normale schema.