Lees hier het transcript van de gijzeling bij de NOS

Vanavond werd het gebouw van de NOS binnengedrongen door een gewapende man. De man wilde een verklaring voorlezen op televisie. Voordat hij zijn speech kon houden, werd hij overmeesterd door de politie. Een camera van de NOS legde het allemaal vast:

Medewerkers bij het pand van de NOS op het Mediapark in Hilversum dat donderdagavond is ontruimd.
Medewerkers bij het pand van de NOS op het Mediapark in Hilversum dat donderdagavond is ontruimd. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Gisteravond werd het gebouw van de NOS binnengedrongen door een gewapende man. De man wilde een verklaring voorlezen op televisie. Om binnen te komen bedreigde de man een portier, die hem vervolgens naar een lege studio leidde. Voordat hij zijn speech kon houden, werd hij overmeesterd door de politie. Een camera van de NOS legde het allemaal vast. Bekijk de beelden hier. Lees hier het transcript:

In de hectiek van het moment valt op dat de portier bijzonder rustig is. Dat vindt de gewapende man ook.

“Gewapende man: Ik vind dat u ‘wel tof, u blijft wel cool, dat vind ik wel tof.
Portier: Ik ben net zo zenuwachtig als jij. Mannen onder mekaar, maar ik heb thuis ook, ik heb, ik wil graag, heel graag naar huis. Ik ga ook niet jou in de weg zitten.
GM: Nee dat snap ik.
P: Met dat risico. Ik ben blij dat jij ook wil dat ik vanavond naar huis ga.”

‘De huidige samenleving in twijfel trekken’

Dan volgt een monoloog van de gewapende man waarin hij de drijfveer van zijn actie uitlegt:

“Ik hoop dat u zou u daar willen zitten dan, straks als ik moet beginnen? Ik beloof dat er niks met u zal gebeuren maar, het is iets anders dat ik hier in mijn eentje zit. Voor hetzelfde geld staan ze nu al buiten. Voor hetzelfde geld dan zeggen ze dat. Zeg maar, de dingen die gezegd gaan worden dat zijn hele grote wereldzaken. Wij zijn ingehuurd door inlichtingendiensten en daardoor hebben wij zaken vernomen die de huidige samenleving in twijfel trekken. En die gaan wij nu naar buiten brengen. Dus daarom zei ik al, zulke kwade mensen zijn wij ook weer niet. Want wij doen dit ook voor de gewone burger. Maar, daarom is het mogelijk dat mensen van bovenaf tegen weetikveel wie buiten staan zeggen van ‘ja maak hem maar af’. Dit mag niemand horen. En als ik hier in mijn eentje zit is de kans groot dat ze denken we stormen gewoon naar binnen en we schieten hem neer, je doorzeeft hem.”

Ongeduldig

Naarmate de twee mannen langer in de studio verblijven, wordt de gewapende man ongeduldiger. Hij vraagt nadrukkelijk wanneer hij met zijn uitzending kan beginnen. De portier probeert de gewapende man te kalmeren:

“GW: ik vind dit te lang duren. Kunt u mij horen?
P: Je hebt wel een live mic.
GW: Maar is er geen contact. Dit vind ik te lang duren.
P: Ja, jij zit ook. Iemand regie? Nouja, je hebt het gehoord net als ik dat de microfoon het doet.
GW: Ja, de microfoon doet het maar ik moet weten dat we live op televisie zijn en ik krijg ook nog niks binnen.
P: Maargoed. Jij, zij, jij kan alleen hen horen. Zij kunnen niet jou horen. Snap je, want je staat nu wel hier. Je staat nu wel hier. Met een microfoon en een camera en je ziet, hij staat op rood. Je bent in beeld, dat is ook het beeld dat naar buiten gaat.
GW: Ja maar hoe weet ik dat dit op televisie is?
P: Ja, precies, snap je, dat moet jij weer vernemen van die andere mensen.”

Arrestatie

Dan ziet de gewapende man politie aan komen lopen. In eerste instantie denkt hij nog dat ze afstand houden, maar de politie valt de studio binnen en overmeestert de gewapende man.

“Politie: Ok, even contact meldkamer. Situatie onder controle. Een verdachte aangehouden.”

Lees hier de reacties op de gijzeling in het NOS-gebouw.