Slimme meters makkelijk via apps door derden uit te lezen

Niet alle slimme meters blijken waterdicht. Journalist Jaap Meijers kwam erachter dat je het energieverbruik van andermans huis kan uitlezen via een aantal apps die gekoppeld kunnen worden aan zo’n slimme meter. De netbeheerders hebben inmiddels maatregelen tegen het misbruik aangekondigd.

Slimme meters blijken uit te lezen te kunnen worden door derden.
Slimme meters blijken uit te lezen te kunnen worden door derden. Foto ANP / Lex van Lieshout

Niet alle slimme meters blijken waterdicht. Journalist Jaap Meijers kwam erachter dat je het energieverbruik van andermans huis kan uitlezen via een aantal apps die gekoppeld kunnen worden aan zo’n slimme meter. De netbeheerders hebben inmiddels maatregelen tegen het misbruik aangekondigd.

Het lukte Meijers om de gegevens van een bepaald adres te achterhalen, door zich op de apps voor te doen als de klant. Het gevaar daarvan is dat inbrekers op deze manier kunnen achterhalen wanneer je niet thuis bent; dan zal de verwarming namelijk uit staan.

Volgens de netbeheerders komt de fout doordat energiebedrijven niet altijd goed controleren of een gebruiker van de app wel echt de bewoner is van het betreffende huis, zoals wel de bedoeling is:

“De netbeheerders en energieleveranciers nemen dit hoog op en nemen extra maatregelen om ervoor te zorgen dat de veiligheid van klantgegevens door de aanbieders van apps gewaarborgd wordt.”

De privacy van de gebruikers was een heikel punt bij de invoering van slimme meters. Op aandringen van de Eerste Kamer werd dan ook ingevoerd dat consumenten de installatie van de meters mogen weigeren. Ter bescherming van de privacy werd verder bepaald dat de meterstanden niet ieder kwartier, maar slechts om de twee maanden uitgelezen mogen worden, behalve als consumenten expliciet toestemming geven om de meter vaker uit te lezen.

NRC sprak met Jaap Meijers en schrijft daarover morgen in de krant. Lees nu al bij NRC Handelsblad: Wie mag weten hoeveel je verstookt? (€).